Ciena

A Ciena az optikai és útválasztó rendszerek, szolgáltatások és automatizálási szoftverek globális vezetője. Az USA-beli gyártó neve egyet jelent a minőséggel, a világ legnagyobb szolgáltatóinak 85%-a használ Ciena berendezéseket. A cég innovatív megoldásaival úttörő szerepet játszik a telekommunikációs ipar számos területén.  A Ciena elsők között mutatott be 40G/100G/400G/800G koherens transzpondereket, OTN vezérlő síkkall ellátott optikai kapcsolót, Carrier Ethernet aggregációs switchet virtualizált architektúrával, egyesített optikai és csomagkapcsolt megoldást, Carrier SDN platformot és számos más technológiai újdonságot.

A Ciena portfóliója az úgynevezett Adaptív Hálózat koncepciójára épül. Az adaptív hálózat egy új megközelítés, amely az autonóm (önálló döntéseket hozó) hálózatok koncepcióját továbbfejlesztve a statikus hálózatot dinamikus, programozható környezetté alakítja át. Az adaptív hálózat a mesterséges intelligencia, a szoftveres vezérlés és automatizálás, valamint a programozható infrastruktúra kombinációját használja. Ez nem azt jelenti, hogy a Ciena hardver berendezései nem lennének hagyományos módon beépíthetőek egy hálózatba, sőt kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Ugyanakkor a megfelelő adatgyűjtő és elemző, valamint a mesterséges intelligencia alapú vezérléssel integrálva a forgalmi igényeket folyamatosan értékelve önkonfigurálásra és önoptimalizálásra alkalmas hálózatot alkotnak.

Egyesített packet-optikai portfólio

A moduláris felépítésű berendezések közös hardver platformon egyesítik a csomag alapú (Ethernet), az optikai transzport (OTN) és a WDM képességeket. A programozható koherens interfészeknek köszönhetően az eszközök plug-and-play, nagy kapacitású, széles tartományban hangolható megoldást nyújtanak 100Gbit/s-tól egészen 800Git/s-ig.

 • Waveserver termékcsalád
  Waveserver termékcsalád tagjai kompakt stackelhető optikai transzport berendezések, amelyek nagyobb kapacitást és alacsonyabb energiafogyasztást biztosítanak a nagy teljesítményű adatközpont-összeköttetéshez (DCI). Széleskörű skálázhatóságuk a legigényesebb felhőalkalmazások és adatszolgáltatások sávszélességigényének kielégítésére is alkalmassá teszi őket. A Waveserver 5 adatkapcsolati platform 100 GbE és 400 GbE alkalmazásokhoz optimalizált, és páratlan méretezési képességeket biztosít, akár 12,8 Tb/s ügyfél- és 12,8 Tb/s vonalkapacitással, kompakt 2RU méretben. A Waveserver Ai akár 2,4 Tb/s kapacitást koncentrál 1RU méretben. A könnyű telepíthetőséget szem előtt tartva a Waveserver Ai biztosítja a DCI alkalmazásokhoz szükséges programozhatóságot, skálázhatóságot és egyszerűséget.
 • 6500 termékcsalád
  A 6500 egyetlen platformon egyesíti a csomagkapcsolt, az OTN és a rugalmas WaveLogic Photonics technológiákat, ezzel növelve a hatékonyságot és optimalizálva a helyigényt, az energia felhasználást és a teljesítményt. További szoftvereszközökkel kiegészítve pedig a hálózati kapcsolatok teljeskörű automatizálására is van lehetőség – a létrehozástól az üzembe helyezésig és működtetésig. A 6500 Packet-Optical Platform az alkalmazási területeknek megfelelően különböző méretű, kapacitású és funkcionalitású termékekből épül fel. Legkisebb tagja a mindössze 2U méretű, válallati követelményekhez optimalizált 6500-D2 sasszé, amely költséghatékonyan terjeszti ki a 6500 platform rugalmasságát és megbízhatóságát üzleti alkalmazásokra. A 32U méretú, nagy kapacitású és kiterjedésű hálózati infrastruktúrához tervezett 6500-S32 átfogó Ethernet, TDM és WDM képességeket ötvöz hibrid csomag/OTN kapcsolással és intelligens vezérlő síkkal, míg a 6500-T sorozatú eszközök slotonként Terabit/s sebességű kapcsolásig skálázhatók.
 • 5400 termékcsalád
  Az 5400-as családot költséghatékony, új generációs sávszélesség-kezelésre optimalizálták, lehetővé téve többféle forgalomtípus hatékony aggregálását, átszervezését és továbbítását. A berendezések a Ciena 6500 termékcsaládból ismert intelligens vezérlő síkot alkalmazzák, amely az emberi erőforrás igényes feladatokat automatizálja, beleértve a tervezést, az üzembe helyezést, a topológia- és készletkezelést. Az 5400-es család lehetővé teszi a lehető legnagyobb rendelkezésre állást – a terepen mért több mint 99.9999 – a kritikus fontosságú szolgáltatások számára. Az 5430-as csomag-optikai platform tulajdonságai közé tartozik a 15 Tb/s kapcsolási kapacitás, ami a legnagyobb kapacitás-agnosztikus SONET/SDH/OTN/csomagkapcsolóvá teszi a piacon.
 • Z-Sorozat
  A Z sorozatú csomag-optikai termékcsalád tagjai szolgáltató aggregációs és városi valamint regionális core hálózatok kiépítésére lettek kifejlesztve. A berendezések Ethernet, SDH/SONET, OTN és DWDM technológiákat integrálnak egy platformon. Támogatnak MEF 2.0 szolgáltatásokat, SONET/SDH aggregációt és kapcsolást, OTN multiplexelést és transzponder funkciókat valamint 10G és 100G DWDM hullámhosszakat. A 2U (Z22), 5U (Z33) és 13U (Z77) sasszék kapacitása egyaránt 200Gb/s slotonként és ugyanazokat a rendszerelemeket és vonali interfészeket használják. A két kisebb sasszé (Z22 és Z33) keterjesztett, -40° to +65° C működési hőmérséklet tartománnyal rendelkezik.

Routing és Switching

A szükségtelenül bonyolult és költséges túlépítések elkerülése végett a Ciena platformjai teljes mértékben programozhatóak, skálázhatóak, szoftveresen definiált hálózat (SDN) készek, támogatják a nyílt interfészeket és a valós idejű telemetria streaminget. Megfelelő sebességgel, tápellátással, kapcsolási kapacitással, formafaktorokkal, környezeti jellemzőkkel és tápellátási lehetőségekkel rendelkeznek, hogy megfeleljenek a különböző felhasználási területek egyedi követelményeinek, a hozzáféréstől a core hálózatokig. Legyen szó a 4G-től az 5G mobilhálózatok evolúciójáról, üzleti szolgáltatásokról, felhő alapú, szélessávú vagy edge computing alkalmazásokról, a Ciena switching és routing megoldásai mindenre választ adnak.

 • 3000 termékcsalád
  Ezek a költséghatékony és kompakt eszközök fizikai portok széles skálájával kaphatók 10GbE sebességig. A kifejezetten ügyfélhelyszíneken, valamint több bérleményből álló irodai és lakóépületekben való telepítésre tervezett berendezések támogatják a passzív optikai hálózatokat (PON), a TDM, az Ethernet, az MPLS, valamint az IP és a virtuális hálózati szolgáltatásokat. A szerelési lehetőségek között szerepel a rack, a fal, vagy az oszlopon való rögzítés. A különböző fizikai kialakítások illetve hőmérséklettartomány opciók lehetővé teszik az egyedi igényeknek megfelelő alkalmazhatóságot.
 • 5000 termékcsalád
  Ezek a platformok hatékony aggregációt biztosítanak a nagyobb kapacitású kapcsolatok költséghatékony megvalósításához mind a városi hozzáférési, mind az aggregációs hálózatokban. A PON, Ethernet, MPLS, IP és szegmens routolási képességekkel rendelkező termékek megkönnyítik a hálózatfejlesztést, és támogatják az újonnan megjelenő szolgáltatásokat. Emellett az 5000-es család a legmodernebb üzemeltetési, adminisztrációs és karbantartási (OAM) és szolgáltatásminőségi (QoS) képességeket kínálja, amelyek jelentősen csökkentik az üzemeltetés komplexitását és költségeit.
 • 6500 Packet Transport System
  A Ciena 6500 Packet Transport System (6500 PTS) megoldást nyújt azoknak, akik a hagyományos TDM szolgáltatások nyereséges fenntartása mellett, a hálózat modernizációját időtálló módon kívánják megvalósítani. A hálózati szolgáltatók a mai napig folyamatosan bővítik TDM-infrastruktúrájukat – ez a befektetés egyre drágábbá válik a működtetés és az üzemeltetés szempontjából. A 6500 PTS platform kivételes DS1, DS3, E1, E3, OC-3/12/48/192, STM-1/4/16/64 valamint 10/100/1GbE/10GbE, 40GbE/100GbE portsűrűséget tud biztosítasni 7RU vagy 13RU méretű sasszékban, igény szerint konfigurálva. A meglevő TDM alkalmazások kiszolgálása mellett a rendelkezik a legújabb MEF CE 3.0 tanúsítvánnyal is E-Tree, E-Line, E-LAN, E-Access és E-Transit szolgáltatások biztosításához.
 • 8100 termékcsalád
  A Ciena koherens aggregációs útválasztóinak és kapcsolóinak családja nagy teljesítményű, fejlett switching (Carrier Ethernet, FlexE) és routing (teljeskörű protokoll támogatás, szegmens routing, IP/MPLS) képességekkel rendelkező kompakt szolgáltatói eszközökből áll. A többféle koherens aggregációs útválasztó segítségével az ügyfelek kiválaszthatják a kapcsolatok és szolgáltatások megfelelő keverékét – az 1GbE-től a 100GbE-ig, valamint az aggregációt a WaveLogic Ai modulokhon és a 100/200/400GbE WaveLogic 5 Nano koherens DWDM transceivereken keresztül. Az Adaptive IP segítségével a hálózatüzemeltetőknek lehetőségük van a 8100 eszközökkel a szolgáltatások végződtetésére (Provider Edge – PE) vagy kapcsolódhatnak össze társszolgáltatókkal (Provider – P) a forgalom Internet Exchange Pontok (IXP-k) vagy felhőszolgáltatók számára történő átirányítására.
 • Waverouter
  A Ciena WaveRouter egy célirányosan kifejlesztett koherens metro router, amelyet az IP és az optika egyesítésére terveztek – maximális rugalmassággal, jövőbiztos bővíthetőséggel és a hálózat fenntarthatóságának tovább fejlesztésével. A WaveRouter könnyen és rugalmasan skálázza a WAN forgalmat – képes felfelé és lefelé egyaránt méretezni, és akkor és ott biztosít kapacitást, amikor és ahol arra szükség van. Az opcionális WaveLogic képességekkel a WaveRouter képes támogatni a sűrű, bármilyen irányú, nagy kapacitású, koherens útválasztási és kapcsolási metro alkalmazásokat.
  A WaveRouter valódi szakítást jelent a hagyományos kötöttségekkel – egy újragondolt útválasztási platformarchitektúra a konvergens metró számára. A WaveRouter felépítése hybrid DDC (distributed disaggregated chassis) alapú. Ez azt jelenti, hogy funkcionálisan szétbontott és moduláris hardver-építőelemeken alapul, beleértve a tápellátási, vezérlési, interfész- és kapcsolószövet-modulokat, DE hátsó sík/középsík (backplane/midplane) nélkül. A vezérlési sík és a továbbítási sík funkcióit is el vannak szeparálva, illetve a hibrid architektúra a szoftver és a hardver tekintetében is rendkívül nyitott. A hálózati operációs rendszer (NOS) esetében ez magában foglalja a konténeralapú alkalmazásokat, a nyílt API-kat és a szoftverfejlesztő készletet (SDK) az egyedi chip-ekhez. A hardver terén ez egyedi switch fabric használatát jelenti (az ASIC-kkel szemben) és atámogatást a harmadik féltől származó koherens optikai modulok számára.
 • 8700 Packetwave platform
  A Ciena 8700 – egy több terabites programozható Ethernet-over-DWDM csomagkapcsoló – nagy mennyiségű csomagforgalom hatékony aggregációját és kapcsolását valósítja meg, a szolgáltatási szintű megállapodások (SLA) szigorú garantálása mellett. A platform forradalmasítja a 10 GbE és 100 GbE szolgáltatások bekerülési és üzemeltetési gazdaságosságát a városi és regionális Ethernet hálózatokban. A kifejezetten 10 GbE és 100 GbE kapcsolására és aggregációjára optimalizált 8700 platform piacvezető portsűrűséggel rendelkezik. Alapkiépítésben 800 Gb/s-ról indul és masszív 6,8 Tb/s-ra fejleszthető. A 8700 teljesen moduláris 4 és 10 férőhelyes változatban kapható és rugalmasan konfigurálható 1GbE/10GbE/40GbE/100GbE interfészekkel valamint koherens 100G DWDM OTN-alapú portokkal, akár 680 Gb/s kapacitásig férőhelyenként.