Infinet Quanta 5 termékbemutató – 5GHz, 460Mb/s, fejlett SDR

Előző Infinet cikkünkben említettük, hogy a budapesti partner találkozón számos újdonságról kaptunk információt, úgymint megújult logó, új termékek, sőt új frekvenciák is elérhetővé válnak. Az elsőként elérhető Quanta 5 névre keresztelt SDR alapú 5 GHz-es pont-pont rádiójuk, amelyről cikkünk végén található termékbemutató videónkban kivesézzük az újdonságokat, az elérhető változatokat és nem utolsó sorban a rádiós paramétereket is, nem érdemes kihagyni a megtekintését.

Az Infinet korábbi termékeihez képest a Quanta 5 külseje alig változott, ám a belseje megnövelt sávszélességet, illetve leegyszerűsített kezelőfelületet kínál. Az SDR platformnak köszönhetően megnövelt 460Mb/s-os aggregált átvitelt biztosít 40MHz-es sávszélességen, így megelőzve a piacon található konkurens termékek teljesítményét ugyanezen csatornaszélességen. Könnyen legyinthetnénk, hogy más gyártók termékei mekkora átvitelt kínálnak 80, vagy akár 2x80MHz-es sávokon, ám az Infinet a sávszélesség verseny helyett inkább az amúgy is telített frekvenciasáv gazdaságos kihasználását részesíti előnyben. Ezért az alacsonyabb csatornaszélességekre koncentrálnak, hogy kihozzák a minél nagyobb átviteli kapacitást, illetve olyan funkciókat fejlesztenek, amelyek segítik a rádiók működését a túlzsúfolt 5GHz-es frekvenciatartományban.

Az egyébként zavarvédettségéről elhíresült gyártó funkcionálisan is továbbfejlesztette ezt a képességét, ezáltal változatos csatornaszélességek (3,5/7/14/15/28/30/40 MHz) és sűrűbb lépcsőjű MCS készlet (14db QPS ¼ – QAM256 7/8) érhetők el, ráadásul utóbbit poláronként eltérően kezelheti. Ezek összességével még kifinomultabban tud igazodni a zavart 5GHz-es környezetekhez. A rádió teljesítményét csomagméret független technológiával tervezték, tehát átviteli kapacitása nem változik még kis csomagok hatására sem.

A rádióból három altípus készül: 18 és 23dBi integrált antennás, illetve a konnektorizált változat. A továbbfejlesztett 23dBi integrált antenna esetén kiemelendő, hogy akár 40km-re is 230Mb/s-os átvitelt képes nyújtani, amelyet a budapesti konferencián egy élő demóval is megerősítettek, ahol a gyártónak 52km-es linken 200Mb/s-ot sikerült megvalósítania. Ezt a sebességet már egy hazai partnerünk is alátámasztotta, ahol 14km-re kihelyezett összeköttetés kb. 400Mb/s-os sebességgel állt össze.

Szerelhetőségét tekintve a megszokott Infinet konzollal rögzíthető, illetve az említett 23dBi integrált antennájú kivitel mindössze 1,7kg súlyú, így egyáltalán nem fárasztó az eszköz felszerelése. Fogyasztása az SDR technológiának köszönhetően 15W-ra csökkent, így még gazdaságosan is üzemeltethető.

A cikkünk elején már beharangozott videónkban szót ejtünk az újdonságokról, elérhető változatokról és természetesen a rádiós paraméterekről.

Teszt helyszínt keresünk! Amennyiben a rádió felkeltette az érdeklődésed és szeretnéd a saját hálózatodban is kipróbálni, vedd fel a kapcsolatot velünk, segítünk a telepítésben, a beállításokban, sőt forgalom generátorral meg is vizsgáljuk az átvihető maximális sávszélességet.

Az elsőként megjelent Quanta 5, egy letisztult új SDR platformmal felvértezett rádió, amelyben rengeteg potenciál és erő lakozik. Nagy tudásához a rendkívül versenyképes ára párosul, mellyel meglehetősen feladja a leckét a konkurens gyártók high-end termékeinek.