Budapest, Infinet partner találkozó – SDR, 5-70/80GHz frekvenciák, akár 1200Mb/s full duplex átvitel

A 10. jubileumi Infinet konferenciáját Budapesten rendezték, így nagy örömünkre szolgált, hogy a számos országból érkező partner megcsodálhatta világhírű fővárosunkat és még ízelítőt is kaphattak a gasztronómiánkból. A találkozó végtelenül profin szervezett, stílusa laza és nagyon baráti hangulatú volt, amit csoportos játékokkal igyekeztek tovább mélyíteni, így egy szokványosnak egyáltalán mondható két napos rendezvény alatt több új és izgalmas fejlesztésükről rántották le a leplet.

A gyártó főleg 3,5, illetve 5GHz-es termékeivel képviselteti magát a mikrohullámú internet szolgáltatói piacon. A stabilitásáról és megbízhatóságáról elhíresült rádiók kapacitása az XG sorozat megjelenése előtt a 300Mb/s-os aggregált sávszélességet érte el. Az Infinet nem érzett kényszert, hogy belépjen a vezeték nélküli piacon található sávszélesség versenybe, így nem nyitottak a 2x80MHz-es széles spektrumú átvitelek felé. Az „élni és élni hagyni” filozófiájuk alapján a gyártó inkább a 40MHz-es, illetve alacsonyabb csatornaszélességű átvitelre koncentrál. Fejlesztéseik lényege, hogy inkább az átviteli kapacitást és a zavar tűrési képességeket növeljék, de mindezt úgy, hogy lehetőleg minél szűkebb csatornákat foglaljon le a már amúgy is teljesen túlzsúfolt 5GHz-es tartományból.

Az előzőleg említett XG széria volt az első olyan termékük, amelyben elhagyták az eddig ismert MINT protokollt, és egy úgynevezett SDR (Software Defined Radio) platformot fejlesztettek ki. Az új alapokra helyezett rádió konfigurációja leegyszerűsödött, cserébe magasabb átvitelt, erősebb zajtűrő képességet és fejlett rádiós funkciókat kapunk.

Az SDR továbbfejlesztésével összesen 4 új termékcsalád jelenik meg, ezen belül 2 új, eddig a gyártó által sosem használt frekvenciát kapunk. Pont-pont megoldások terén elsőként a Quanta 5 névre hallgató 5GHz-es rádió, illetve a Quanta 70 kerültek bevetésre, utóbbi már 70/80GHz-es frekvencia tartományban tud összeköttetéseket biztosítani. Mindkét termék 460Mb/s-os aggregált sávszélességet képes nyújtani.

  • alt
  • alt

A pont-multipont megoldásokat tekintve két új termék érkezik. Először az Axion 5 fog megjelenni beamforming MU-MIMO antennákkal, amely az 5GHz-es tartományban lesz alkalmazható. Majd az Axion 28 kerül piacra, amely a 28GHz-es frekvencia sávban lesz használható (amely hazánkban egyelőre nem elérhető). Átvihető maximális kapacitásuk 1,2Gb/s, az 5GHz-es esetén aggregált, míg a 28GHz-es termék esetén full-duplex üzemmódban.

  • alt
  • alt
Vezetéknélküli

Az új SDR fejlesztésével a következő funkciókat/tulajdonságokat kaphatjuk meg:

Véleményünk szerint az Infinet nagyon jó fejlesztési irányokat célzott meg. Az új frekvenciák felé nyitó gyártó, több megoldást tud kínálni a rádiós átvitelekhez, és az SDR platformnak köszönhetően nem is kell értük különösebben a zsebekbe nyúlni, hogy egy magas rendelkezésre állású, stabil és nagy sávszélességű adatátvitelt biztosítson, legyen szó pont-pont, multipont, 5GHz vagy akár magasabb frekvenciákról.


Kapcsolódó bejegyzések: