Raisecom RAX701 – kis dobozba zárt nagy tudás (CE, MPLS-TP)

Az akár Carrier Ethernet szolgáltatásokhoz is használható ISCOM2110EA-MA sorozat gyártását leállították. A hazai piacon is közkedvelt termék rendkívül jó ár/érték aránnyal bírt, mellette számos olyan kiegészítő funkciót tartalmazott, amelyhez más gyártóknál mélyen a zsebekbe kellett nyúlni mint például az Y.1731 (SLA mérés). A switch ugyan csak szoftverből támogatta ezt a funkciót, így viszonylag magas (akár 1-2s) pontatlansággal bírt, azonban az üzleti és kormányzati hálózatok minőségi méréséhez ez is megfelelt. Kivezetésének több oka is van a gyártó felől, egyrészt a 2xGE + 8xFE interfész kivitel fellett elszállt az idő, másrészt a Raisecom fejlesztésinek köszönhetően háttérbe szorult. Enterprise célokra a már bemutatott ISCOM2600 sorozatot, míg üzleti és magas rendelkezésre állású szolgáltatásokhoz a RAX700-as családot hozták piacra az elmúlt években. Utóbbiból könnyen megtalálhatjuk a céljainknak leginkább megfelelő terméket az egészen a kicsitől, az akár 4x10GE + 12GE SFP kivitelig, sőt még akár HFC (Docsis) uplink interfésszel rendelkező változatot is választhatunk.

A RAX család legkisebb tagja RAX701-1GC 200USD alatti árával nagyon közel van a kifuttatott termékhez, ám ár/érték arányban jóval többet kapunk. A termék 2xGE SFP + 1xGE kombó (RJ45/SFP) interfésszel van ellátva, ennek megfelelően switching kapacitása (6Gb/s). Azonban a legnagyobb változások a switch tudásában történtek. A RAX701-es már hardveresen usec! pontossággal képes minőségi paramétereket monitorozni, valamint ellátták egy gigabites Y.1564-es mérőfunkcióval is, utóbbi segítségével lehetőség nyílik két különböző tesztet futtatni. A configuration, vagyis üzembe helyezési mérés segítségével a szolgáltatások átadásánál nincs szükség külön mérőműszerre, mivel az ügyfélnél kihelyezett eszköz önmaga képes hitelesíteni a szerződésben foglalt paramétereket. Performance teszt esetén akár gigabites mérőforgalom elindításával a már használatban lévő szolgáltatást, illetve akár a hálózat egyéb részeiről is megkaphatók a minőségi információk, természetesen úgy, hogy az ügyfél adatforgalmát ne befolyásolja. Mindkét teszt esetén a következő hálózati tulajdonságok mérhetők ki:

  • Sávszélesség
  • Késleltetés + Jitter
  • Rendelkezésre állás + Csomagvesztés

Külön kiemelendő funkciója, hogy bár alapvetően layer 2-es demarkációs eszköz, támogatja az MPLS-TP-t, így akár L2VPN (VPLS) szolgáltatások is biztosíthatók vele.

Menedzsmentje  CLI és SNMP alapú, de a gyártó által kifejlesztett auto-provisioning megoldásával sokkal könnyebben és persze gyorsabban beállíthatók a szolgáltatások előredefiniált profilok segítségével.

Nem utolsó sorban a switch ventilátor nélküli kivitelű, ennek ellenére emelt hőmérséklet tartománnyal (-20 ~ +60°C) rendelkezik, single wide-power táppal szerelt, így AC vagy DC hálózati forrás is ráköthető, így nem szükséges több típusból raktározni.

Milyen alkalmazásokhoz ajánljuk?

  1. Bérelt vonali szolgáltatásokhoz, ahol
    • fontos a rendelkezésre állás és a megbízhatóság
      • Kormányzati hálózatok
      • Üzleti szolgáltatások
      • Kiemelt ügyfelek
    • gigabites szolgáltatást kell nyújtania
    • elvárás az SLA paraméterek monitorozása
  2. Redundáns mikrohullámú összeköttetésekhez (a CFM segítségével automatikusan átvált az aktív rádióról a backup rádióra)
  3. Asztali/irodai alkalmazásokhoz (ventilátort nem tartalmaz)

A termékről készített videónkban bemutatjuk főbb funkcióit, felszereltségét, illetve tulajdonságait, amelyet ezúton is ajánlunk figyelmetekbe.

Összességében a RAX család legkisebb tagja, amely egyáltalán nem lóg ki a sorból, sőt hazai tapasztalataink alapján az egyik legközkedveltebb termékéről van szó, amennyiben a célunk magas rendelkezésre állású szolgáltatások minél gazdaságosabb megvalósítása.


Kapcsolódó bejegyzések: