GPON megoldás megbízható forrásból – Raisecom esettanulmány

Napjainkban a SZIP projektnek köszönhetően egyre gyorsabban épülnek GePON/GPON hálózatok. Az említett technológiákkal gazdaságos optikaiszál kihasználás mellett megfelelő sávszélesség juttatható el az előfizetőkig, így sok szolgáltató tette le a voksát valamelyik megoldásra. A SZIP projekt kapcsán leginkább az új ügyfelek bekötésénél, illetve egy már meglévő technológia (pl.: HFC, ETTh) leváltására alkalmazzák. A GPON eszközök már a legkülönfélébb gyártóknál is elérhetők, a berendezések beszerzése olyan egyszerű lett, hogy akár a legnagyobb nemzetközi webshop-okon is hozzájuthatunk, hasonlóan, mint az SFP modulok esetén. Hátrányuk, hogy általában nem jár mellé terméktámogatás, sőt, előfordul olyan is, hogy új rendelésnél, már teljesen más verziókhoz juthatunk, amelyek lehetnek akár használt vagy felújított eszközök is.

A PON hálózatokban az IPTV hibamentes átvitelénél már csak egy fontosabb dolog van, a termékek megfelelő támogatása. A passzív optikai hálózatok forgalmazását 2011-ben kezdtük el, így sok éves tapasztalattal rendelkezünk a PON világában, ezért jó rálátásunk van arra, hogy milyen kérdések merülhetnek fel a telepítés vagy üzemeltetés során. Több magyarországi és külföldi partnerünknek nyújtott támogatások alatt kiderült, hogy a legtöbb esetben különböző hálózati anomáliák/jelenségek ostorcsapásként jelentkezhetnek az OLT és ONT berendezéseken. Ez annyit jelent, hogy az újonnan beszerelt vagy már üzemelő GPON hálózaton egy hiba jelentkezésénél ezt a szegmenst tekintjük az esetleges okozójaként. Például, ha egy IPTV műsor akadozik az ONT mögött elhelyezett Set-top-box-on, akkor először az juthat eszünkbe, hogy a végberendezés vagy a központi berendezés kelti a szakadozást, pedig valójában a rendszer felett keletkezett egy olyan ismeretlen hibajelenség, amelynek eredménye, hogy a már hibákat tartalmazó adatfolyamot a GPON eszközök eljuttatják a nézőig, ahol a hiba ténylegesen láthatóvá válik. Fontosnak tartjuk, hogy az ilyen esetekben segítsünk a hálózati problémák feltárásában, illetve azok megoldásán, természetesen amennyiben szükséges a gyártó bevonásával.

GPON esettanulmányunkban Szentgotthárdra látogattunk el, ahol már több mint 4 éve használják az általunk forgalmazott Raisecom GePON és GPON megoldásokat. A Jupinet Kft. a GPON hálózatán klasszikus triple-play szolgáltatást nyújt a lakossági előfizetői számára, mellette a korábban üzembe helyezett GePON technológiával az üzleti szolgáltatásaikat biztosítják. Lakossági előfizetésekben megtalálhatók a CATV, VoIP és internet szolgáltatások, utóbbi esetén a PPPoE segítségével biztosítják a gondtalan netezést. Az általuk leginkább kedvelt GPON modellek az 1xGE+1xCATV (HT803G-1GC), 4xGE+1xCATV+2xVoIP ATA (HT803G-U) kombináció. Központi berendezésekből a kompakt (ISCOM5508GP) változatot alkalmazzák.

Esettanulmányunkban elhangzik, hogy miért választották a kábeltévét IPTV helyett, milyen személyes tapasztalattal rendelkeznek az általunk forgalmazott eszközök minőségéről, sőt a terméktámogatásunkról is esik szó.

A PON megoldások tehát kiválóan alkalmasak arra, hogy gazdaságos optikai szálkihasználás mellett, megfelelő számú előfizetőt lássanak el szolgáltatásokkal. A sok éves tapasztaltunk által meggyőződésünk, hogy ezeket a rendszereket nem érdemes olyan forrásokból beszerezni, ahol nem biztosított a terméktámogatás, még akkor sem, ha sokkal gazdaságosabban juthatunk hozzá.