5GHz-es rádiók „harca”

Az Antenna Hungária Zrt. közreműködésével lehetőségünk volt mélyrehatóan tesztelni a hazai piacon közkedvelt rádiókat. Kíváncsiak voltunk, hogy az általunk forgalmazott termékek, hogyan viselkednek ugyanolyan környezetben, zajban és antennával. A teszthez így konnektorizált változataikat vettük elő, illetve egy Jirous JRC-24 DuplEX 30cm-es antennát választottunk a viszonylag rövidebb 2km-es budapesti link hossza miatt. Az általunk sokat emlegetett Raisecom RAX711-es demarkációs eszközeivel Y.1564-es UDP teszteket futtatunk különböző csomagméretekkel, illetve  több partnerünk kérésére TCP méréseket is végeztünk, amelyhez két linux alapú laptopot és az iPerf alkalmazást használtuk. Azonkívül, hogy lássuk a maximális átvihető sávszélességet zajos környezetben, célunk volt a rádiók stabilitásának vizsgálata az összes elérhető csatornaszélességen, valamint csomagméret átvitelre gyakorolt hatására is kíváncsiak voltunk. Tesztünkben a következő rádiók vettek részt:

Az antennák beállítását az Infinet XG 500 segítségével végeztük el, mivel ennek az Infinet termékeinek olyan beállítási segédje van, amely nagyon hasznos információkkal lát el a telepítés során, nem csak a vett jelszint nagyságát, hanem a polárok és áthallásokról is tájékoztatást kapunk, így a lehető legpontosabb kapcsolatot hoztuk össze, majd a rádiókat az antenna újra hangolása nélkül cseréltük az egyes tesztek befejezése után.

A tesztet mindenképpen Budapesten vagy olyan városban szerettük volna elvégezni, ahol az 5GHz-es sáv a lehető legtelítettebb, mivel egyre kevesebb olyan területet lehet találni, ahol a 2x80MHz-es rádióknak létjogosultsága van. Választásunk a Hármashatár-hegyen lévő ORFK torony és egy III. kerületi társasház közötti szakaszra esett. A teszt linkben nem csalódtunk, egyáltalán nem volt zavarmentes környezet, sőt kifejezetten nagy kihívás volt a változó közegben olyan csatornákat találni, ahol az adott rádió a legjobb teljesítményét tudta produkálni.

A több napos tesztünk során tehát összesen 5 különböző rádiót teszteltünk ugyanazon a szakaszon és antennákkal. A folyton változó jel/zaj viszony miatt minden egyes rádió sávszélességénél úgy állítottuk be az éppen használt csatornákat, hogy a lehető legjobb eredményt kapjuk, a többi paramétert (mint pl.: TDMA időzítés) nem nyúltunk, ezeket gyári értékeken hagytuk. Az aktuálisan futó méréseknél az esetleges moduláció váltásokat nem vettük figyelembe, hiszen ez hozzátartozik az adott rádió zajos környezetben való működéséhez.

Az alábbi eredményeknél fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az UDP és „TCP Both” tesztek esetén kétirányú (tehát full-duplex) értékeket látunk, míg TCP  „Up” és „Down” az a link le, illetve feltöltési irányait, tehát egyirányú sávszélességet jelentenek.

Különösen nem lepődtünk meg a fenti eredményeket látva. Az Infinet zászlóshajója hozta a gyártótól elvárt eredményt és minőséget. A Radwin 2000 D+ terméke közel azonos érzést keltett bennünk mint az Infinet, stabil megbízható működést produkált. A Mimosa B5c és C5c termékeinél is nagyjából a várt eredményeket kaptuk, de itt már érezhető volt egy kis „szenvedés” a rádiók részéről, stabilnak egyáltalán nem mondható eredmények születtek, az egyes tesztek elvégzése során sokszor modulációt váltottak. A Mimosa C5c az ára és egyébként „alkarnyi” és vékony mérete ellenére elsőre hozta a nagyobb rádiók eredményeit. A B5c esetén két rádiós üzemmódjában olyan eredmények születtek, amelyeket megtippeltünk az egy rádiós tesztek után. A 2x80MHz-es üzemmódjában 64 Byte-os csomagméretnél úgy éreztük elérte teljesítőképességét, és megreked 400Mb/s körüli max átvitelnél. A második teszt elkezdésénél kicsit mintha „helyet csinált” volna magának az éterben és rákényszerítette volna a többi zavaró rádiót a csatornaváltásra, ezáltal megkétszereződött az átviteli teljesítménye. Ezt a további tesztek is stabilan hozták.

Mielőtt részletesen elemeznénk a kapott értékeket összegezzük a tapasztalatainkat, majd a következő oldalon folytatjuk az elemzést és egyéb felhasználói tapasztalatainkat is megosztjuk az eszközökkel kapcsolatban.

Rövid értékelésünk:

Az eredmények alapján nem tudnánk nyertest hirdetni, mivel úgy gondoljuk, hogy minden rádiónak megvan a maga pozíciója és alkalmazása. A rádiók kiválasztásánál a legfontosabb kérdés, hogy mire szeretnénk használni, és ha ezt meghatároztuk tehetjük fel a kérdést, hogy mekkora sávszélességre van szükségünk. Értékelésünket ezért inkább alkalmazási és nem maximum átviteli szempontok szerint bontottuk le:

  • Amennyiben fontos és stabil linket szeretnénk, vagy épp üzleti felhasználót kötnénk be akkor mindenképpen az Infinet és Radwin termékei közül választanánk. Ezekre a termékekre mondhatjuk, hogy „felraktuk és el is felejtettük, hogy ott van”. Egy jól beüzemelt link esetén akár több éves link uptime-ot is elérhetünk velük. Amennyiben tudjuk, hogy rendkívül zajos területen kellene teljesíteniük, kisebb csatornaszélességen is nagyobb sávszélességet nyújtanak mint a manapság divatos „ac” rádiók. 
  • Ha lakossági vagy „best effort” jellegű (pl.: internet) szolgáltatásra keresünk rádiót, és nem kritikus, hogy éppen mekkora adatátvitelt tud biztosítani, valamint nem tartjuk problémának, hogy ezekkel a rádiókkal időnként foglalkozni kell, akkor a Mimosa B5c és C5c rádiói nagyon is jó választásnak bizonyulnak.

A következő oldalon az eredményeket részletesebben elemezzük.