1033 Budapest, Szentendrei út 89-95, 3. épület, 34-1 szám (2. emelet) | Tel: +36 1 8000 080 | info@sinusnet.net

IgniteNet MetroLinq beállítás II. rész- A LinqAssist használata

A Metrolinq tervezésekor a gyártó tudta, hogy szükség lesz egy eszköre, ami segíti a telepítőt az igen vékony, 1°-os nyaláb beállításakor. Előző cikkünkben az Alignment Scope használatát taglaltuk, jelen írásban pedig a link beállításának tökéletesre hangolásakor jól jövő kiegészítőkről esik szó.

Az ICC-LA-BT névre hallgató USB-s bluetooth adapter a Metrolinq rádiók USB portjába illesztve képessé teszi az eszköz vezetéknélküli elérését mobiltelefonunk segítségével finomhangolás közben. Tehát szükségünk lesz egy iOS vagy Android rendszerű mobilkészülékre, melyre a gyártó kifejlesztette a LinqAssist nevű ingyenes applikációt, ami felületet ad a linkünk jelszintjeinek megfigyelésére.

Néhány apró, de fontos megjegyzés:

  • A Master szerepet viselő rádiónál pont-multipont hálózati kialakításnál a LinqAssist a legerősebb kliens RSSI-jét mutatja.
  • A Kliens rádió esetében webes felületén a 60 GHz-es rádió beállításainál el kell indítani az Aiming Mode-ot, csak ekkor működik a mobilos applikáció. (Az Aiming Mode bekapcsolásával megszakad a 60 GHz-es link)
  • A Linqassistot elindítva megjelennek a közelben lévő bluetooth modullal ellátott Metrolinq rádiók, a 60 GHz-es rádió MAC címe alapján lehet beazonosítani őket.
  • A LinqAssist a MetroLinq rádiók 1.1.4-es vagy afeletti firmware verziójával működik együtt.

Feltételezzük a következőket: Kollégánk van a Master rádió oldalán, mi pedig a Client oldal állításáért felelünk és van egy valamennyire beállított élő linkünk.
Miután megvagyunk a rádiók  szemmel (és távcsővel) való beállításával, lehet klasszikus módon, kémény szélére helyezett laptoppal a csúszós nyeregtetőn egyensúlyozva nekilátni a finomhangolásnak (igaz történet alapján). A telefonunk ilyenkor a folyamatos értekezés miatt úgyis kezünk ügyében van, a telepítő kollégánkat felhívhatjuk, hogy a túloldalról kapcsolja a kliens rádiót Aiming Mode-ba, és állítson be egy nekünk szükséges időt a finomhangolásra:

Le se kell rakni a mobilt, egyből csatlakozhatunk a rádióhoz, és láthatjuk a pillanatnyi vett jelszinteket, mindkét oldalról:

 

Kollégánk a Master oldalon követheti nyomon a beállítás folyamatát, a jelszint javulásának mértékét (a Master oldalon az Aiming Mode csak akkor mutat információt, ha a kliensen is ez az üzemmód van beállítva).

A bluetooth modul és a LinqAssist kettőse ilyen módon ad a telepítőknek egyfajta kényelmet.

Forrás

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is:

Kapcsolat

Kapcsolat-
tartók