IgniteNet MetroLinq beállítás I. rész- Az Alignment Scope használata

A Metrolinq tervezésekor a gyártó tudta, hogy szükség lesz egy eszköre, ami segíti a telepítőt az igen vékony, 1°-os nyaláb beállításakor. Több lehetőséget megvizsgálva végül egy olyan típus mellett döntöttek, ami kellőképpen robosztus, forgatható az okulárja a könnyebb használhatóság végett. A Metrolinq Alignment Scope a 9x nagyítási képességével hosszabb linkek beállítását késztetett segíteni.

 

A legtöbb távcsőnek van némi félrehordása, ez alól nem mentesül az ICC-SCOPE-9×50 sem.  Amennyiben van egy pontosan beállított linkünk, amely Metrolinq rádiók alkalmazásával működik, érdemes kitapasztalnunk a beállító távcső félrehordását. Ha több linkünk van, melyek különböző távolságokat hidalnak át, érdemes mindegyikre felhelyezni és kipróbálni, hogy lássuk a félrehordás mértékét.

Amennyiben nincs még ilyen linkünk, elsősorban érdemes egy relatíve kis távolságon (50-100 méteren) próbálkozni, olyan állványzattal, amit lehet mozgatni.

Elsősorban állítsuk a célkereszt közepébe az ellenoldali rádiót*. Miután mindkét oldal feléledt, a két félnek látnia kellene egymást és a linknek össze kellene állnia. Abban az esetben, ha nem így történik, érdemes finomhangolni, hogy linkeljenek az eszközök. Továbblépve érdemes az RSSI maximális eléréséig finomhangolni a kliensoldalt.

Ennél a pontnál kell feljegyezni a távcsőben látottakat: a szálkereszt közepétől merre és mennyivel tér el a túloldali rádió. Elképzelhető, hogy a visszaverődések miatt nem ez a legideálisabb beállítás. Érdemes 1 méterrel hátrébb vinni az állványzatot és a beállítási procedúrát újrakezdeni. (Ha egyszerűbb, lehet a rádiót függőlegesen is elmozgatni ugyanekkora távolsággal.)

Ha ekkor is nagyjából ugyanakkora az eltérés a távcsőbe tekintve, akkor nem történt visszaverődések okozta beállítási hiba. Ha viszont észrevehetően nagy a két pozíció közötti eltérés, érdemes addig ismételni az eltolást, amíg konzisztens lesz az eltérés. Így kapjuk meg a távcsövünk félrehordását, pontatlanságát, és tudunk vele kalkulálni a jövőbeni linkjeink beállításakor.

Azt érdemes fejben tartani, hogy minél nagyobb távolságon szeretnénk a szemben lévő antennát bemérni, annál messzebb lesz a szálkereszt közepétől a célpont.

*Két féle beállító távcsövet forgalmaz az IgniteNet a piacon: az első generációs távcső függőlegesen felfelé 1°-os irányzással készül, ezt kiküszöbölendő érdemes a távolvégi rádió alá célozni 1°-kal. Az első generációs távcső teljesen fekete, a felszerelő konzolja is. A második generációs távcső felszerelő konzolja fehér színű.

Forrás

Azt érdemes tehát megemlíteni a fentiek fényében, hogy kizárólag távcsővel a beállítást kb. 90%-ig végeztük el. A fennmaradó 10%-ot a finomhangolással tudjuk elérni, az ehhez való segédeszközökről ebben a cikkben esik szó.


Kapcsolódó bejegyzések: