Mimosa B24 kapacitás teszt

Elsők között próbálhattuk, illetve tesztelhettük le a Mimosa új rádióját, amelyről egy kicsomagoló videót már láthattatok. Az új 24GHz-es rádió, 1.5Gbps aggregált kapacitást kínál, kis antennájának köszönhetően szűkebb helyekre is könnyen elfér, ám a link maximális távolságát így 3km-re limitálja.

A tesztelést Baján, a Macronet System Kft.-nél hajthattuk végre, ahol 2km-es távolságban próbálhattuk ki mire képes a rádió. A rádiók felszerelése előtt készítettünk egy tervet a Mimosa cloud-jában, hogy lássuk az elméleti és a gyakorlati jelszinteket, illetve sávszélesség értékeket. Általában a tervező szoftverek a lehető legoptimálisabb értékkel kalkulálnak, így a rádiók beállítása után többnyire kisebb értékeket kaphatunk. A B24 esetén kellemes meglepetés volt, hogy csak minimális eltéréseseket tapasztaltunk a beállítások során hol pozitív, hol negatív irányban. A rádió talán egyetlen hátránya a konzolja, egy finombeállítós konzolt kapunk a dobozban, ám a rádió beállításánál eltöltöttünk némi időt. Végül a tervező által adott értékek környékén elkezdtük a rádiók tesztelését, Raisecom RAX711-es demarkációs eszközökkel UDP-s csomagokkal és különböző csomagméretekkel, illetve TCP Iperf-es mérésekkel:

 

Összeségében számunkra nem okozott csalódást az új termék, ha értékelni szeretnénk akkor csak a konzol miatt nem adnánk meg neki a 10/10-es értéket, így szerintünk 10/9-et kaphat. Számunkra egy kérdés merült fel a termék kapcsán, vajon a jövőben találkozhatunk-e nagyobb antennával ellátott verzióval, mint a B5 és B5-Lite esetén, vagy esetleg konnektorizált kivitelben. Amint megkaptuk a kérdésre a választ, úgy természetesen frissítjük a cikkünket.

Teszteredmények:

UDP tesztek / csomagméret Mért sebesség   TCP tesztek / Irány Mért sebesség
64B ~ 600 Mb/s   Uplink ~ 650 Mb/s
1000B ~ 968 Mb/s   Downlink ~ 712 Mb/s
1500B ~ 992 Mb/s   Mindkét irány ~ 1 Gb/s
Változó ~ 993 Mb/s      

A termékről több információ: http://webshop.sinusnet.hu/termek_direkt.php?id=5527


Kapcsolódó bejegyzések: