HIVE #02 – Carrier Ethernet – Szolgáltatások

Folytatjuk HIVE sorozatunkat, de természetesen még maradunk a Carrier Ethernet témakörénél. Előző videónkban a technológia kialakulásáról beszéltünk, ebben a részben már rátérünk az általa nyújtott szolgáltatásokra. Fontos előre megemlíteni, hogy azért éreztük szükségességét ennek a lépcsőnek, mert ellentétben a hagyományos Ethernettel, a MEF nem kapcsolat, hanem szolgáltatás orientált technológiát hozott létre, ami szemléletében tér el a megszokott megközelítéstől. A gyakorlatban ezek a szolgáltatások úgy magyarázhatók a legjobban, hogy az ügyfél (vagy a szolgáltatás) szempontjából olyan transzparens átvitelt és kontrollált minőségi paramétereket képes a CE hálózat nyújtani, mintha két telephely között tisztán egy x távolságú optikai kábel lenne a szállító közeg és nem egy vagy akár több szolgáltató hálózata.

Hogy mit is jelent ez pontosan és milyen típusai vannak? Kiderül a videónkból:

A szabványokban összesen nyolc szolgáltatás típust találhatunk, két nagy csoportba kategorizálva őket. Ezek a fő kategóriák az all-to-one bundling, illetve a service multiplexing. Ha technikai nyelven szeretnénk őket kifejezni, akkor azt mondhatnánk, hogy klasszikus port alapú Q-in-Q, illetve szelektív (vlan alapú) Q-in-Q-ról van szó. Ez azt jelenti, hogy a port alapú megoldásnál eszközeinken portonként maximum 1 szolgáltatás konfigurálható, míg a szelektív Q-in-Q használatával akár több párhuzamos szolgáltatást használhatunk egy adott berendezés egy-egy interfészén.

A kategorizálás után 4 – 4 szolgáltatás típus közül választhatunk:

  • E-Line (Klasszikus bérelt vonal)
  • E-Lan (Több telephelyes bérelt vonal)
  • E-Tree (Szerver – kliens alkalmazás, pl, Franchise)
  • E-Access (Több szolgáltatós alkalmazás, pl.: Kormányzati hálózatok)

A technológia folyamatos fejlődése jól mutatja, hogy az elmúlt hetekben újabb szolgáltatás típust felvettek, amely az E-Transit névre hallgat. Ez a szolgáltatás leginkább az E-Access olyan kiterjesztesé, amelyben két E-Access szolgáltatást biztosító szolgáltató között van egy tranzit szolgáltató, amelynek elsődleges célja a szolgáltatások átadása, illetve biztosítása a társszolgáltatók között.

Következő epizódok témái:
HIVE#3 – Carrier Ethernet – CFM
HIVE#4 – Carrier Ethernet – SLA
HIVE#5 – Carrier Ethernet – EtherSam (Y.1564)
HIVE#6 – Carrier Ethernet – Redundanciák (G.8031/32)

Raisecom Carrier Ethernet képességű termékei:

Kapcsolódó bejegyzések: