Modernitás és antikvitás: InfiNet Wireless világ konferencia Athénban

A vezeték nélküli adatátvitel területén számos újítás történt az elmúlt időben, sorra jelennek meg új termékek és új gyártók. Az InfiNet Wireless leginkább a kiforrott, robusztus megoldásairól híres mind a szabad (5GHz) mind a licencelt (2GHz, 3-4GHz, 4,5GHz, 4,9GHz, 6,3GHz) frekvencia tartományokban és évek óta tartja a pozícióját a magas rendelkezésre állást igénylő piaci szegmensekben mint az egyik legmegbízhatóbb beszállító. Nemrég Athénban jártunk, hogy részt vegyünk a gyártó idei évi világ konferenciáján és megtudtuk, hogy merre vezet az orosz gyártó útja?

Acropolis

Idén 7. alkalommal került megrendezésre az InfiNet világ konferenciája és azon kevesek közé tartozom, akik eddig mindegyiken részt vettek. Ezek a találkozók nagyban eltérnek a vezeték nélküli iparág nagyobb rendezvényeitől. Jellemző rájuk a családias, baráti hangulat, mivel a csapat magja már évek óta visszajáró partnerekből áll. Ebből kifolyólag sokkal személyesebb a hangvétel és a tapasztalatcsere is sokkal tartalmasabb. A tematika általában a cég aktuális piaci helyzetének, termék stratégiájának ismertetéséből, technikai újdonságok bemutatásából és a világ minden tájáról egybegyűlt partnerek beszámolóiból áll. A gyártó – figyelembe véve az elmúlt évek tapasztalatait és a résztvevők visszajelzéseit – idén változtatott a programon és a fentebb említett dolgok mellett értékes szakmai műhelymunkával egészítette ki, ahol egyaránt foglalkoztunk a marketing/PR illetve műszaki témakörökkel.

Povi

Az esettanulmányok kivétel nélkül értékesek voltak. Közös jellemzőjük volt, hogy magas műszaki tartalmú és rendelkezésre állású kivitelezésekről volt szó, ahol az integráció szerepe legalább annyira fontos volt mint a termékek minősége. Mindegyik esetben komoly konkurencia harc árán sikerült az InfiNet Wireless termékeknek nyernie, olyan világcégek ellen mint a Cambium Networks, Radwin vagy a Redline. Láthattunk esettanulmányokat az energetikai, katonai, haditengerészeti(!), rendőri vagy üzleti internet szolgáltatás (3,5GHz) területéről is. Minden partner kiemelte az orosz támogató mérnökök lelkiismeretes munkáját, ami nélkül az elért eredmények nem jöhettek volna létre.

InfiNet Wirless Conference

A termékfejlesztés terén több újdonságot is jelentett be a gyártó. Az egyik alapvető dolog az az, hogy az eddig 200mW-os rádiókat (5GHz) 500mW-osakra cserélik. Ennél egy fokkal komolyabb hír, hogy harmadik negyedévtől számíthatunk egy intelligens antennával ellátott bázisállomás modellre, ami még hatékonyabbá teheti a városi körülmények között üzemelő hálózatokat. Az intelligens antenna a fázis vezérelt radarok elvén működik, vagyis több antenna elem segítségével ad és vesz, kisebb szeletekre osztva fel a sugárzási területét. Ezáltal nagyobb lesz a nyeresége az antennának és sokkal kisebb kárt okoz a környezeti zaj, mivel az nem az egész területet (90 fok) érinti. A legnagyobb érdeklődés az InfiLink XG-t övezte. A rendszer fejlesztése nagyon nehézkesen haladt – egészen idáig. 2016-ban az InfiNet megduplázta a fejlesztő kapacitását, ami jótékonyan hat erre az eszközre is. Megjelent egy új beta firmware ami elég ígéretesnek tűnik, hamarosan készítünk egy bemutató majd nem sokkal később egy teszt videót is a témában. Még érdekesebb volt az XG nagyobbik testvérének, az XG 1000-nek a bemutatója, amin „élőben”, csillapításokkal az asztalon összekötve vittek át 980Mbps adatot 2x40MHz-es csatornaszélességen. Ez a termék az év végén lesz elérhető – ha minden jól megy.

Infilink XG 1000

Végül, de nem utolsó sorban a marketing részleg is számos újítást mutatott be, amelyekről érdemes tudni. Az InfiNet Wireless weboldala megújult és új tartalmakkal szolgál azok számára akik regisztrálnak. Teljesen új katalógusok valamint vertikális piaci szegmensek (biztonságtechnika, energetika, stb.) számára létrehozott segédletek és egyéb kézikönyvek várják az érdeklődőket, amit erősen ajánlunk mindenkinek aki a rendszer integrációban dolgozik és hasonló projekteken töri a fejét. További újdonság az InfiNet Akadémia, amely havi rendszerességgel „látogatható”, ingyenes online tanfolyamokkal rendelkezik, amelyeket akár „megrendelésre” is megtartanak a mérnökök. A webinárok anyagát később felteszik a Youtube-ra, műszaki érdeklődésű partnereinknek erősen javasolt a böngészés a videók között.

Az athéni látogatásunk elég sűrűre sikeredett, rengeteg tapasztalatot és információt hoztunk haza, amelyeket igyekszünk megosztani veletek is. Hamarosan jelentkezünk InfiNet témájú videókkal és esettanulmányokkal, alkalmasint kis csoportos műszaki szemináriumokkal is.


Kapcsolódó bejegyzések: