Gigabit van a levegőben: Mimosa B5 teljes kapacitás teszt

Ígéretünkhöz híven folytattuk a Mimosa B5 tesztelését és az eredmények nagyon megleptek minket, ugyanis szakmai pályafutásunk során először (half-duplex) Gigabit értékeket mértünk egy rendkívül elérhető árú 5GHz-es pont-pont linken! A méréseket nem bíztuk a véletlenre, hiszen mind Mikrotik router-ekkel mind Raisecom RAX szolgáltatói ethernet switch-ekkel elvégeztük őket.

A videóban csak a legnagyobb, 2x80MHz-es csatornaszélességen végzett tesztek eredményeit osztottuk meg, azonban a gyakorlatban készítettünk 1×80 illetve 1x40MHz-el is méréseket, amiket az alábbi táblázatokban foglaltunk össze:

A Mimosa B5 Gigabit teszt Mikrotik mérésének eredményei

A Mimosa B5 Gigabit teszt Mikrotik mérésének eredményei

A Mikrotik eredményeknél fontos megjegyezni, hogy azokat egy 1100AHX2 illetve egy CCR router között végeztük és a TCP eredményeknél nem vagyunk róla meggyőződve, hogy volt elég kapacitás az 1100AH-ban, hogy le tudja generálni a forgalmat, mivel a 2×80 illetve 1x80MHz-es mérések eredményei közel azonosak.

A Mimosa B5 Gigabit teszt Raisecom Y1564 EtherSAM mérésének eredményei

A Mimosa B5 Gigabit teszt Raisecom Y1564 EtherSAM mérésének eredményei

A Raisecom EtherSAM mérések egy loopback megoldással vannak végrehajtva, ahol a távoli oldal egyszerűen visszafordítja a kapott forgalmat a mérést végző switch felé. Mivel a Mimosa half-duplex rádió, ezért a teljes aggregált kapacitását a kapott értékek megduplázásával kapjuk meg. Érdemes megjegyezni, hogy az EtherSAM teszt a mért irányok közül a rosszabbik eredményét adja meg, a valóságban ezért az aggregált kapacitás valamivel több.


Kapcsolódó bejegyzések: