Raisecom és Gigalight Esettanulmány: Székesfehérvár kormányzati gerinchálózata

A székesfehérvári kormányzati gerinc hálózat lassan 5 éve került implementálásra Raisecom carrier ethernet és Gigalight CWDM eszközökből. Jelenleg több mint 100 kormányzati és üzleti végpontot szolgál ki az elképzelhető legmagasabb rendelkezésre állással, amit a kétszeres 10Gigabites gyűrű topológia garantál. A hálózat ékes példája annak, hogyan tud egy alternatív, „kis szolgáltató” versenyképes szolgáltatást biztosítani a „nagyokkal” szemben.

A megvalósítandó feladat nem volt egyszerű, mivel egy városi méretű hálózaton kellett biztosítani a Gigabites csatlakozási sebességet a hálózat minden pontján. Mivel a potenciális ügyfelek kormányzati szervek illetve vállalatok voltak, kulcsfontosságú volt, hogy egy magas rendelkezésre állású, hibatűrő és jövő biztos hálózat kerüljön kiépítésre.

Fekets Zoltán – Az Axián Kft. ügyvezetője – alaposan körbejárta a piaci lehetőségeket a hálózat tervezésekor. Az eszközök kiválasztásakor a legfontosabb szempont a legmagasabb rendelkezésre állás volt legmegfizethetőbb áron. Nem volt könnyű dolga mivel a kormányzati gerinc fő szolgáltatója – az MVM – által előírt szolgáltatás felügyeleti eljárásokat – SLA mérések – nem támogatják a hagyományos, irodai hálózatokra tervezett ethernet eszközök, így csak olyan berendezések jöhettek szóba, amelyeket a szolgáltatói hálózatokra terveztek.

Axian03

A Raisecom carrier ethernet switch-ek kiválasztását hosszú tesztelés előzte meg, ahol az Axián Kft munkatársai megbizonyosodhattak arról, hogy a berendezések minden előírásnak megfelelnek, beállításuk, felügyeleti rendszerbe való integrálásuk nem okozott túlzott problémát és a szükséges szolgáltatás mérési eljárásokat is maximálisan támogatják.

Ezzel azonban „csak” az aktív eszközök lettek meg, azonban a hálózat teljes kiépítéséhez és a megfelelő redundanciák kialakításának feltétele volt egy CWDM alapú gyűrű kialakítása, amely biztosítja az optikai szálak leghatékonyabb kihasználtságát, ezzel csökkentve le a kiépítési költségeket. A WDM rendszer kiválasztásánál a szempontok megegyeztek az ethernet eszközöknél ismertetekkel: legmagasabb megbízhatóság megfizethető áron. A Gigalight modulok, illetve passzív MUX/DEMUX egységek tökéletes választásnak bizonyultak, maximálisan megfeleltek minden elvárásnak.

Axian01

Az Axián Kft nagyon elégedett a vásárolt Raisecom és gigalight eszközökkel, mivel a hálózatban az elmúlt évek alatt nem történt meghibásodás, így a cég minden SLA paraméternek meg tudott felelni az előfizetőknél.


Szolgáltatásaink: