GEPON/GPON

A passzív optikai hálózatok (Passive Optical Network – PON) költséghatékony és skálázható megoldásokat kínálnak FTTx hálózatok kialakítására kis településektől a nagyvárosi környezetig. Fizikai alapjuk a passzív pont-multipont optikai infrastruktúra, innen kapták a nevüket is. Két legismertebb típusuk a szimmetrikus 1.25/1.25Gbps sebességű GEPON és az aszimmetrikus 2.5/1.25 sebességű GPON. Mindkét technológia nagy népszerűségnek örvend az optikai hálózatokat építő szolgáltatók körében. Cégünk 2010 óta foglalkozik PON megoldások tervezésével és forgalmazásával, és az évek során számos hazai és környező országbeli alkalmazás megvalósításban segítettünk. Fő beszállítónk a Carrier Ethernet és CWDM/DWDM szolgáltatói eszközöket is gyártó Raisecom Technologies, amelyeknek a portfóliójában mind GEPON mind GPON termékek széles skálája rendelkezésre áll. Passzív osztók terén a magyar piacon főleg megbízható optikai moduljairól ismert Gigalight gyártmányú termékeket forgalmazzuk. Amennyiben a gyakorlatban már bizonyított GEPON vagy GPON rendszereket keresel, ki szeretnéd próbálni a választott megoldást, vagy a technológiával kapcsolatos kérdéseid vannak fordulj bizalommal szakértőinkhez.


PON hálózatok jellemzői

 • GEPON
  A GEPON eszközök Ethernet protokollt használnak az adattovábbításhoz, aminek köszönhetően natív módon támogatnak minden Ethernet szabványos jellemzőt (interfész konfigurációk, VLAN manipulációk, QoS/CoS kezelés, stb.). Ennek eredményeként a GEPON rendszer könnyen integrálható meglevő Ethernet hálózatokkal, üzembe helyezése az Ethernet eszközök konfigurálásában jártas szakemberek számára nem jelent akadályt. A GEPON a multicast alkalmazásokat is támogatja, így IPTV multicast szolgáltatások is egyszerűen implementálhatók a hálózaton. A GEPON rendszereket tipikusan költséghatékony L2 optikai felhordó hálózat kialakítására használják, de CATV overlay-t, azaz hagyományos CATV alkalmazásokat is támogat és L3 home gateway végponti eszközökkel is bővíthető. A Sinus-Networks által forgalmazott legnépszerűbb GEPON központi eszköz a mindössze 1RU méretű kompakt moduláris OLT, amellyel teljes kiépítésben 768 végpont szolgálható ki és 6 x GE uplink interfésszel rendelkezik. Legnagyobb kapacitású berendezésünk egy GEPON és GPON technológiát egyaránt támogató OLT, amely 14336 végpont kapcsolódását tudja biztosítani.
 • GPON
  A GPON berendezések saját protokollt használnak (GEM – GPON Encapsulation Method) az adattovábbításhoz, amely multiprotokoll támogatást, a rendelkezésere álló sávszélesség hatékony kihasználását,  fejlett QoS-t és forgalomkezelést biztosít. A GPON szabvány ugyan nem támogatja a multicast forgalmat, de a legtöbb gyártó eszközei (természetesen az általunk forgalmazott Raisecom rendszerek is) rendelkeznek saját fejlesztésű multicast kezeléssel, ezért ezekkel a berendezésekkel az IPTV multicast szolgáltatások is implementálhatók. A GPON infrastruktúrán a CATV overlay, azaz hagyományos CATV szolgáltatások átvitele is megvalósítható. A GPON-t a GEPON-hoz képesti nagyobb lefelé irányuló sávszélessége (2,5Gbps) és a nagyobb osztási aránya (1:128) teszi vonzóvá, amivel komplexebb konfigurálhatósága és valamivel magasabb költségei állnak szemben. Összefoglaló információ a két technológia összehasonlításáról a lenti szakaszban olvasható, de szakembereink is állnak rendelkezésre a témában. A Sinus-Networks által forgalmazott legnépszerűbb GPON központi eszköz a mindössze 1RU méretű kompakt moduláris OLT, amellyel teljes kiépítésben 1024 végpont szolgálható ki és 2 x 10GE uplink interfésszel rendelkezik. Legnagyobb kapacitású berendezésünk egy GEPON és GPON technológiát egyaránt támogató OLT, amely 14336 végpont kapcsolódását tudja biztosítani.
 • GEPON vs. GPON
  Technológia GEPON GPON
  Jellemzése Tipikusan költséghatékony L2 felhordó hálózat kialakítására használják (CATV overlay-hez is vannak hozzá L2 ONU-k), de L3 home gateway végponti eszközökkel is bővíthető. Tipikusan nagyobb méretű optikai lefedő hálózatok kialakítására használják, jellemzően home gateway típusú végberendezésekkel, de L2 ONT-kel is bővíthető.
  Előnye Native Ethernet támogatás (VLAN, QoS, multicast), egyszerű „switch-szerű” kezelhetőség, alacsonyabb ár Nagyobb osztási arány, nagyobb távolságok, ugyanolyan osztási arány mellett nagyobb letöltési sávszélesség
  Sebesség (down/up) 1.25G/1.25G 2.5G/1.25G
  Max. osztási arány  1:64  1:128
  Végpontok távolsága a központtól 1:64-es osztásnál 10km, 1:32-es osztásnál 20km 1:128 osztásnál 10km, 1:64-es osztásnál 20km
  Kompakt Raisecom OLT jellemzői ISCOM5508
  – alapból 4 x GEPON, max. 256 végpont
  – 2 x 4 GEPON porttal bővíthető
  – max. kapacitás 768 végpont
  – uplink: 6 x 1GE
  ISCOM5508-GP
  – alapból 4 x GPON, max. 512 végpont
  – 1 x 4 GPON porttal bővíthető
  – max. kapacitás 1024 végpont
  – uplink: 2 x 1GE + 2 x 10GE
  Raisecom xPON sasszé jellemzői  ISCOM6800
  – egyszerre tud fogadni GEPON , GPON és Ethernet blade-eket
  – 14 férőhely a vonali kártyáknak
  – 16 portos GEPON kártyák
  – 8 portos GPON kártyák
  – 16 portos GE SFP kártyák
  – 2 x 10GE és 4 x 10GE uplink kártyák
  – max. 14 336 PON végpont

Szolgáltatásaink:

Vonatkozó Információk: