1033 Budapest, Szentendrei út 89-95, 3. épület, 34-1 szám (2. emelet) | Tel: +36 1 8000 080 | info@sinusnet.net

CWDM/DWDM

A CWDM és DWDM technológiák segítségével az optikai összeköttetések adatátviteli kapacitása megsokszorozható, illetve különböző sebességű és protokollokat használó adatfolyamok (Gigabit Ethernet, 10GE, Fiber Channel, stb.) vihetők át egyszerre, de egymástól függetlenül ugyanazon az optikai szálon. A technológia alapja, hogy az adatfolyamok továbbítása egyedi hullámhosszakon történik, amelyeket passzív vagy aktív WDM komponensek fésülnek össze, válogatnak szét, illetve dolgoznak fel.

A Sinus-Networks Kft. a CWDM/DWDM kapcsolatok és hálózatok tervezése és kivitelezése terén széleskörű tapasztalattal rendelkezik. Egyszerű pont-pont összeköttetések, adatközpontok tükrözése, szolgáltatói gerinc- és elérési hálózatok egyaránt megtalálhatók a munkáink közt. Az adott alkalmazásnak legjobban megfelelő megoldásokat négy beszállítónk portfóliójából választjuk ki a műszaki elvárások és pénzügyi lehetőségek függvényében.

Milyen WDM megoldásra van szükséged?

Passzív WDM

A passzív WDM megoldások lényege, hogy a kívánt csatornaszámú összeköttetéseket tápellátást nem igénylő CWDM/DWDM optikai szűrőkkel valósítjuk meg. Ilyenkor a megfelelő hullámhosszon működő optikai modulok (SFP, SFP+, XFP, stb.) közvetlenül a végberendezésekbe kerülnek. A megoldás előnye az alacsony beruházási költség, hátránya, hogy a kliens eszközök cseréjével a WDM optikai modulok cseréjére is szükség lehet (form faktor és/vagy kompatibilitás miatt). Ilyenkor a redundancia kialakításának lehetősége és az optikai összeköttetés diagnosztizálása is a végberendezések képességeitől függenek. Passzív WDM megoldásokat elsődlegesen Gigalight termékekből kínálunk, amelyek előnye, hogy a közvetlenül a gyártótól származó komponenseket akár egyedi igények alapján, az adott alkalmazásra „szabva” választhatjuk ki, illetve Gigalight optikai modulokkal kiegészítve egy gyártótól származó, homogén megoldást tudunk adni.

Aktív WDM

Aktív WDM esetén az optikai összeköttetéseket aktív WDM hálózati eszközökkel (WDM nód) alakítjuk ki. Ezek tipikusan moduláris eszközök és az aktuális kívánalmaknak megfelelő WDM komponensekkel (passzív, aktív) vannak konfigurálva. A WDM berendezések a felhasználói eszközök számára hagyományos (réz vagy optikai) csatlakozást biztosítanak, és az adatfolyamokat egymás közt a meghatározott hullámhosszakon továbbítják. A passzív WDM megoldásokkal összehasonlítva hátrányuk a magasabb ár, míg előnyük, hogy a végberendezésektől független optikai összeköttetéseket valósíthatunk meg, azaz a felhasználói eszközök tetszőlegesen változtathatók, cserélhetők a WDM rendszerek kliens oldalán. További előnyük, hogy az „alap” WDM feladat mellett olyan funkciókkal is kiegészíthetők, mint redundáns átvitel, layer 1 adattitkosítás, kiterjesztett távolságok áthidalása, stb. Három aktív WDM eszköz gyártónkat úgy választottuk ki, hogy azok termékeiből árban, funkcionalitásban és kialakításban mindig a felhasználói igényeknek legmegfelelőbb megoldást tudjuk ajánlani.

CWDM

CWDM technológiával akár 18 összeköttetést is megvalósíthatunk egy optikai szálpáron, bár régi (főleg a 90-es években telepített G.652) optikai kábeleken az akkori gyártástechnológia miatt a gyakorlatban 8 hullámhossz használható ki. A maximális áthidalható távolság kb. 80km és 10G sebességig a legnépszerűbb protokollok (GE, 10GE, 1/2/4/8/10G FC, STM-1/STM-4/STM-16/STM-64 és mások) mind továbbíthatók vele. Megfelelő tervezéssel a CWDM összeköttetések DWDM csatornákkal is bővíthetők, így az átvihető összeköttetések száma akár a 30-at is meghaladhatja. Passzív és aktív megoldásokat egyaránt kialakíthatunk CWDM komponensekkel.

DWDM

A DWDM rendszerek a CWDM-hez képest jóval nagyobb számú csatorna átvitelét teszik lehetővé, ezzel együtt nagyobb sebességeket (100G) és nagyobb távolságokat (akár több ezer km) is támogatnak. Nem is mindig a nagyobb csatornaszám, hanem az említett két másik tulajdonság miatt van szükség a DWDM alkalmazására az egyébként olcsóbb CWDM helyett. A DWDM technológiánál a csatornák sűrűsége, azaz a hullámhosszaik közti különbség olyan kicsi, hogy csak tört számokkal fejezhető ki, ezért arra frekvenciaértékben szoktak hivatkozni. Jelenleg legelterjedtebb a 100GHz kiosztás, de létezik 50 GHz-es vagy akár annál sűrűbb csatornatávolság is. A fentiekből következik, hogy a csatornaszám az alkalmazott csatornakiosztás függvénye, akár több száz független adatfolyam is átvihető egy optikai szálpáron. Passzív és aktív megoldásokat egyaránt kialakíthatunk DWDM komponensekkel.

Vonatkozó Információk:

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is:

Kapcsolat

Kapcsolat-
tartók