1033 Budapest, Szentendrei út 89-95, 3. épület, 34-1 szám (2. emelet) | Tel: +36 1 8000 080 | info@sinusnet.net

Vezeték nélküli pont-pont kapcsolatok

A vezeték nélküli pont-pont kapcsolatok segítségével két pont között alakíthatunk ki adatkapcsolatot. Az átvitelhez javasolt eszköz típusát egyrészről az áthidalandó távolság (0-50km+), másrészről az igényelt sávszélesség (0-1Gbps), végül a rálátási viszonyok (tiszta, csökkentett rálátás vagy rálátás nélküli helyzet) fogják meghatározni, amelyek hatással lesznek a választandó frekvenciára is. A fentiekből látszik, hogy a felhasználási területek jelentősen különbözőek is lehetnek, azonban a Sinus-Networks Kft. által forgalmazott berendezésekkel minden igényt ki tudunk elégíteni.


Vezeték nélküli pont-pont kapcsolatok jellemzői:

Távolság

Nagyon eltérőek lehetnek az igények a néhány száz métertől a több tíz kilométerig. A legrövidebb szakaszokat általában  egy adott felhasználó telephelyén belül vagy egymástól nem túl távoli telephelyei között szokták létesíteni. A közepes (néhány kilométeres) összeköttetéseket elsősorban térfigyelő rendszerekben vagy szolgáltatói hálózatok esetén a gerinchálózattól az ügyfélig tartó vonalon építik ki. Az ezeknél nagyobb távolságok szinte minden esetben települések közötti kapcsolatok esetén merülnek fel, amelyek inkább a szolgáltatói hálózatokra jellemzőek, és akár 50km hosszúak is lehetnek.

Kapacitás

A kapacitás erősen függ a felhasználandó technológiától és frekvenciától. Elmondható, hogy minél nagyobb a távolság, annál kisebb lesz a megvalósítható sávszélesség a két pont között. Két nagy csoportot különböztetünk meg: az egyik az úgynevezett aggregált sávszélesség, ahol a megadott érték az adó és vevő irány közötti összes rendelkezésre álló kapacitást jelzi, amelyet a rendszer súlyoz automatikusan, valamint a szinkron vagy full-duplex sávszélesség, amely egy teljesen szimmetrikus értéket jelez a két pont között. Átviteltechnikától függetlenül 100Mbps és az alatti, 100-500Mbps és 800-1000Mbps kapacitásokkal lehet számolni.

Rálátási viszonyok

A rálátási viszonyok alapvetően meghatározzák egy kapcsolat minőségét. A magas frekvenciás (7-GHz – 80GHz) szimmetrikus adatátvitelre képes eszközöknél csak a 100%-os rálátás megengedett. Az alacsonyabb frekvenciás – jellemzően szabad felhasználású frekvencián üzemelő – berendezéseknél elképzelhető a csökkentett vagy éppenséggel teljesen rálátás nélküli helyzet is, azonban ezek minden esetben jelentősen módosítják a kiépített vonal minőségét és kapacitását.


Frekvencia

Számos frekvencia áll rendelkezésre a pont-pont kapcsolatok kiépítésénél, amiket két nagy csoportba osztunk: a szabad vagy korlátozottan szabad felhasználásúakra (2,4GHz, 5GHz, 24GHz, 80GHz), illetve a licencelt vagy bérelhető frekvenciákra (3,5GHz, 7-38GHz).

Vonatkozó Információk:

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is:

Kapcsolat

Kapcsolat-
tartók