1033 Budapest, Szentendrei út 89-95, 3. épület, 34-1 szám (2. emelet) | Tel: +36 1 8000 080 | info@sinusnet.net

Vezeték nélküli pont-multipont kapcsolatok

A vezeték nélküli pont-multipont kapcsolatok bázis-kliens üzemmódban működnek. Egy bázisállomás képes több felhasználót is kiszolgálni ugyanazon a frekvencián, ezért a felhasznált spektrum szempontjából ez a leghatékonyabb vezeték nélküli megoldás, amelyet jellemzően a szabad felhasználású frekvenciatartományokban alkalmaznak. Egyaránt alkalmas szolgáltatói, privát és térfigyelő hálózatokban történő felhasználásra.


A vezeték nélküli pont-multipont kapcsolatok jellemzői:

Lefedettség

A pont-multipont rendszerek hatótávolsága nagyjából 0-10km-ig terjed, speciális esetekben elérheti – alacsony sávszélesség mellett – a közel 20km-t is. A lefedettséget nagy nyílásszögű szektor (jellemzően 60-120 fokosak) vagy körsugárzó antennák biztosítják, ezáltal téve lehetővé, hogy több ügyfél is csatlakozhasson a bázisállomáshoz.

Kapacitás

A pont-multipont rendszerekre az aggregált sávszélesség jellemző, ahol a megadott érték az adó és vevő irány közötti összes rendelkezésre álló kapacitást jelzi, amelyet a rendszer súlyoz automatikusan. A felhasznált rendszertől függően a bázis kapacitása 0-280Mbps (half-duplex) lehet, amit befolyásol a csatlakoztatott kliensek száma és távolsága, a rálátási és zajviszonyok. 

Rálátási viszonyok

A rálátási viszonyok alapvetően meghatározzák egy kapcsolat minőségét. Multipont rendszerek esetén sokszor előfordul, hogy nem mindegyik ügyfél látja ugyanolyan jól a bázisállomást, ami a belépő szintű megoldásoknál nagy mértékben ront a kapacitáson. A kifinomult rendszerek (InfiNet Wireless) képesek arra, hogy minden csatlakozott ügyféllel annak lehetőségei szerint kommunikáljanak, ezért a teljes szektorkapacitást sokkal kevésbé befolyásolják a gyenge vételi szinttel/rossz rálátással/zavart környezetben telepített ügyfél oldali eszközök.


Frekvencia

Számos frekvencia áll rendelkezésre a pont-multipont kapcsolatok kiépítésénél, amiket két nagy csoportba osztunk: a szabad felhasználásúakra (2,4GHz, 5GHz), illetve a licencelt vagy bérelhető frekvenciákra (3,5GHz).

Vonatkozó Információk:

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is:

Kapcsolat

Kapcsolat-
tartók