Bor, gulyás, mikrohullám – Sinus-Networks Partnernap Etyeken

Néhány hete tartottuk meg az első Sinus-Networks Partnernapot, amelynek a Budapesthez közeli Etyek adott otthont. Mivel meglehetősen sok rendezvényen jártunk eddigi pályafutásunk során, úgy éreztük, hogy egy kicsit változtatnunk kell a megszokotthoz képest. A célunk az volt, hogy a lehető legtöbb és leghitelesebb információt adjuk át a lehető legrövidebb idő alatt – a legkötetlenebb formában. Úgy gondoljuk, ez sikerült is.

resztvevok

A Partnernap résztvevői

A siker egyik titka az volt, hogy termékkínálatunknak nem a teljes palettáját vettük elő, hanem fókuszáltan mutattuk be, mivel is foglalkoztunk az elmúlt időszakban a vezeték nélküli adatátvitel kihívásoktól tarkított területén. Ezt a témát három külön blokkra bontottuk, és az általunk elkészített filmes esettanulmányokat (soknak itt volt a premierje) vetítettük le, amit megfűszereztek a partnereink köréből érkező vendégelőadók – mindezt nagyjából 3 és fél órába sűrítve.

megnyitó

A megynyitó

Mindegyik blokk tartogatott érdekességeket és újdonságokat, amelyekről érdemes néhány szót ejteni:

1. WiFi-szolgáltatás

Azt gondolhatnánk, hogy a WiFi-szolgáltatás területén már nem lehet újat kitalálni, pedig ez nincs így. Az elmúlt hónapokban sokan kerestek meg minket különböző problémákkal, amelyekre megfelelő megoldásokat szerettek volna találni. Cégünk az Altai Super-WiFi termékekkel új lehetőségeket mutatott be a hazai piacon, amelyek kiválóan szerepeltek már fesztiválokon és szolgáltatói környezetben, azonban új esettanulmányunkban (hamarosan megjelenik a videónk) a Városmajori Gimnáziumban folytattunk több mint egy hónapos tartós tesztet, ahol közel 300 felhasználó kínozta mindennap a rendszert. A Partnernapon vendégül láttuk Láng Bencét, az iskola tanulóját, aki fiatal kora ellenére műszakilag hitelesen és minden részletre kiterjedően írta le, milyen kihívások vannak egy iskolai WiFi-hálózatban, milyen nehézségekbe ütköztek a korábbi eszközökkel, és mekkora öröm volt egy olyan rendszert használniuk, mint az Altai.

altai_gimi

Altai SuperWifi a gimnáziumban

2. 5GHz-es szolgáltatás

Az 5GHz-es szolgáltatást taglaló blokkunk volt a legmozgalmasabb. Ez a frekvencia igencsak ki van használva a mindennapokban, és megannyi gyártó megannyi termékével igyekszik kiszolgálni a felhasználók igényeit. Az utóbbi hónapokban számos „csoda” terméket beharangoztak, amelyek kellőképpen nagy sávszélességet és áthidalható távolságot ígérnek kellőképpen alacsony áron. A W-Zone Kft. ügyvezetője, Borbély Attila kipróbálta az egyik ilyen „üdvöskét”, a Mimosa fedőnévre hallgató pont-pont bridge-et, ami a Gigabites sávszélesség reményével csábította őt el – de a gyakorlatban egy acélos 6 Mbps sávszélességet tudott 7,5 illetve 2,5km-en, a csoda tehát elmaradt.

mimosa

Mimosa

Módos Krisztián a Kapulan Kft. részéről viszont kifejezetten csodával határos teljesítményekről számolt be mind pont-pont, mind pont-multipont területen, amiket az InfiNet-Wireless eszközeivel ért el. Hallhattunk egy 32 kilométeres szakaszról (2x 120cm GRANTE HPA antenna), ahol a Motorola PtP 600-as, 256QAM-os mikróját kellett leváltani egy InfiNet 64QAM-os R5000-Omxs rádióra, mivel a régi Motorola csúcstípus rendszeresen lemodulált. A bemutatott esettanulmányból kiderült, hogy Krisztiánék linkje 400+ napos uptime-mal és maximális datarate-tel üzemel, ami eléri a 270Mbps aggregált sávszélességet! 

A multipont sikerek sok ember számára irigylésre méltóak: a Kapulan Kft. sikeresen implementálta az InfiMAN bázisállomásokat és klienseket, és segítségükkel egy bombabiztos, nagy kapacitású (200Mbps+ báziskapacitás) nagy távolságú (van kliens, ami 10km-ről jelentkezik fel) multipont rendszert épített, ami több jól fizető üzleti ügyfelet szolgál ki hibamentesen, mindenki legnagyobb megelégedésére.

infinet

Infinet P-P és P-M-P

A sort az Opticost Kft. ügyvezetője, Nagy Tamás zárta, aki elmesélte személyes tapasztalatait a kaposvári térfigyelő rendszer telepítésével, üzemeltetésével és bővítésével kapcsolatban. A kaposvári siker titka nagy mértékben függött a megépített hálózat megbízhatóságától és a megfelelő adatkapacitás meglététől, hiszen egy kizárólagosan mikrohullámú hálózatról beszélünk, ami a bővítések során el fogja érni a 200+ kameramennyiséget. Az InfiNet Wireless pont-pont és pont-multipont rendszere kulcsfontosságúnak bizonyult az Opticost Kft. számára.

opticost

Kaposvári térfigyelő Infinet multipont rendszer

3. Nagy kapacitású pont-pont mikrók

A nagy kapacitású, zavarmentes területen működő eszközök közül mind az Exalt licencelt hullámhosszú, mind a Youncta szabad frekvenciás (24GHz) eszközeiről megtudhattak fontos részleteket vendégeink. Az Exaltot sikeresen alkalmazták a hatvani térfigyelő rendszerben a Global-Line Kft. munkatársai (hamarosan megosztjuk az erről készült videónkat), a Youncta pedig bizonyított kis szolgáltatói környezetben, amiről az I-Plus Kft. ügyvezetője, Csalló Roland számolt be élőben. Mindkét rendszer kiállta a próbát a gyakorlatban, és mind teljesítményük, mind árfekvésük miatt megfelelő alternatívának bizonyultak a hazai piacon.

youncta

Youncta

A rendezvény nem lehetett volna teljes a vidéki vendéglátás nélkül, így a programot borkóstolóval, gulyással, tekével és természetesen sok-sok beszélgetéssel zártuk. Az összegyűjtött tapasztalatok alapján úgy gondoljuk, hogy sikerült elérnünk a célunkat, és egészen biztosan lesz folytatás, ahol a vezetékes adatátviteli technológiákat fogjuk majd górcső alá venni.

sinusnet partnernap

A rendezvényen készített képeket a Facebook oldalunkon nézheted meg.


Szolgáltatásaink: