1033 Budapest, Szentendrei út 89-95, 3. épület, 34-1 szám (2. emelet) | Tel: +36 1 8000 080 | info@sinusnet.net

Kaposvár, a kamerák városa – Videóriport

Nem mindennapi feladattal találtuk szemben magunkat 2014 tavaszán: egy teljes városra kiterjedő mikrohullámú hálózatot kellett megtervezzünk, aminek valós időben kell közel 1Gbps adatforgalmat kiszolgálnia, ha esik, ha fúj. A hálózat célja nem más, mint Kaposvár város térfigyelő rendszerének kiszolgálása, ami teljes kiépítésében megközelítőleg 180 kamerát fog jelenteni, ezekből a legkisebb felbontású változat is 2 megapixeles FullHD felbontású. Embert próbáló feladat.

Gerinchálózat

Maga a felkérés sok szempontból is egyedülálló volt: nagyon rövid határidővel kellett dolgoznunk, és az eszközök beszállításán kívül a teljes rendszertervet nekünk kellett biztosítani. Ekkora rendszert leginkább külföldi esettanulmányokban szoktunk látni, a hazai igények általában jóval szerényebbek, és a kivitelezők a legegyszerűbb mikrohullámú eszközökből és ethernet switchekből állítják össze a hálózatot. Viszont 180 kamera egyidejű rögzítéséhez és a megfigyelő központban történő megfigyeléshez kompromisszummentes hálózatot kellett létrehoznunk.

Hálózati terv

Már a helyszínbejárás folyamán kiderült, hogy nem lesz könnyű dolgunk. A kivitelező Opti-Cost Kft-vel szorosan együttműködve térképeztük fel Kaposvár utcáit, tereit, sőt még a városon kívül található Deseda látogató központot is. Azonnal látszott, hogy ha üzembiztos és magas rendelkezésre állású rendszert szeretnénk csinálni – anélkül, hogy fölöslegesen magas költségekbe vernénk az önkormányzatot – több rétegből álló kiszolgáló hálózatot kell létrehoznunk, amit ráadásul egy védett gyűrűtopológiába kell kialakítani, hogy az egyes szakaszok meghibásodása esetén a tartalék irányok még el tudják szállítani a hatalmas adatmennyiséget – anélkül, hogy a megfigyelő szobában egy pillanatra is megszakadna a kamerák képfolyama. De minderről sokkal ékesebben beszél az elkészített videóanyagunk, amiben többek között megszólal Szita Károly, Kaposvár polgármestere, megismerhetjük a kamerákat és a rájuk bízott feladatot, valamint természetesen a mindent kiszolgáló hálózatot olyan formában, ahogy azt eddig még nem láthattad!

Kapcsolódó galériánk a telepítésről

Kapcsolódó galériánk a forgatásról


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is:

Kapcsolat

Kapcsolat-
tartók