Rasiecom RAX711-L – A multifunkcionális üzleti CPE

Előző RAX701-es bejegyzésünkben említettük, hogy a Raisecom az elmúlt évek fejlesztéseivel egy korszerű Carrier Ethernet képességű  termékcsaládot, a RAX700-as szériát hozta piacra, amelyet kimondottan üzleti vagy kormányzati szolgáltatásokhoz ajánl a gyártó. Az előzőleg ismertetett RAX701 nagyobb testvére a RAX711-L, amely egy megnövelt kapacitású demarkációs berendezés. Az alap modell 2xGE SFP + 4xGE RJ45 interfésszel már akár 259 USD-tól elérhető, bővített változata 2xGE SFP + 4xGE kombó (SFP/RJ45) felszereltséggel rendelkezik.

A gyártó, illetve még a benne rejlő funkciók is egyértelműen demarkációs eszköznek pozicionálják, mégis 4db gigabites access interfészeivel és összesen 12Gb/s-os switching kapacitásával akár mini pre-aggregátornak is tekinthető, amelyet 8k MAC táblája alá is  támaszt. A termék nem tartalmaz ventilátort, ennek ellenére kiterjesztett hőmérséklet tartományú, így akár irodákban is elhelyezhető, de akár zordabb körülmények közé is -10 ~ +50°C üzemi hőmérsékletig. Felhasználását tekintve lehetőség van közvetlen végberendezésként, illetve akár több ügyfél kiszolgálására mini pre-aggregátorként alkalmazni.

A magas rendelkezésre állású szolgáltatások biztosításához redundáns dual hot-swap tápegység tartozik, amelyből AC/DC és vegyes változat is rendelhető. Hardveresen támogatja az Y.1731 SLA monitoringot, így akár usec! pontossággal felügyelhetők az általa végződtetett szolgáltatások minőségi paraméterei. Mellette szintén megtalálható az Y.1564-es mérő funkció is, amellyel üzembehelyezési mérések indíthatók, így mérő műszer nélkül a switch hitelesíteni tudja a szolgáltatást. Ugyanezzel már üzemelő szolgáltatások mellett úgynevezett teljesítmény mérés is bármikor elvégezhető akár gigabites sebességgel anélkül, hogy az ügyfél forgalmát ne befolyásolja. A más néven EtherSam az RFC2544 méréstechnológia továbbfejlesztett változata a következő paramétereket méri:

  • Sávszélesség
  • Késleltetés + Jitter
  • Rendelkezésre állás + Csomagvesztés

Menedzsmentje  CLI és SNMP alapú, de a gyártó által kifejlesztett auto-provisioning megoldásával sokkal könnyebben és persze gyorsabban beállíthatók a szolgáltatások előredefiniált profilok segítségével. Az Y.1564-es mérésekből pdf dokumentációk készíthetők, üzemelő szolgáltatások minőségi paraméterei pedig, egy úgynevezett SLA portal-on keresztül (web GUI) követhetők.

Külön érdekessége az eszköznek, hogy szélessége mindössze 22cm, így egy szerelőkészlet segítségével 1U-ba akár duplán beszerelhető.

Milyen alkalmazásokhoz ajánljuk?

  1. Bérelt vonali szolgáltatásokhoz, ahol
    • fontos a rendelkezésre állás és a megbízhatóság
      • Kormányzati hálózatok
      • Üzleti szolgáltatások
      • Kiemelt ügyfelek
    • gigabites vagy nagyobb sebességű szolgáltatást kell nyújtania
    • több féle szolgáltatást kell biztosítania
    • elvárás az SLA paraméterek monitorozása
  2. Asztali/irodai alkalmazásokhoz (ventilátort nem tartalmaz)

A termékről készített videónkban bemutatjuk főbb funkcióit, felszereltségét, illetve tulajdonságait, amelyet ajánlunk szíves figyelmetekbe.

A RAX711-L típusszámot viselő termék már nem ismeretlen a hazai piacon, több partnerünk nagy számban alkalmazza, főleg kormányzati vagy üzleti szolgáltatások biztosítására, mégis talán kevesen tekintenek úgy rá, mint egy mini pre-aggregátorra, pedig a speciális szerelőkészletével 1U méretben, akár két eszköz is telepíthető, amely nem egy, hanem több előfizető felé is képes magas rendelkezésre állású szolgáltatásokat biztosítani.


Kapcsolódó bejegyzések: