HIVE #05 – Carrier Ethernet – EtherSam (Y.1564)

Kijelenthetjük, hogy a CFM és SLA funkciók elegendőek a Carrier Ethernet szolgáltatások alapvető felügyeletének megvalósításához. Használatukkal információkat kapunk az UNI (ügyfél interfészek) állapotairól, illetve minőségi paramétereket gyűjthetünk a szolgáltatásokról. A szolgáltatás átadása előtt azonban célszerű (vagy akár kötelező) meggyőződni arról, hogy az az ügyfél részére valóban a szerződésnek megfelelő paramétereket képes biztosítani. Erre a célra különböző gyártóktól szerezhetünk be célműszereket, ám ezek tipikusan költséges és képzettséget igénylő eszközök. A Raisecom éppen ezért egy tökéletes ötlettel jött elő, a műszeres mérőfunkciókat a Carrier Ethernet hálózati eszközökbe integrálták. Mennyivel egyszerűbb úgy egy szolgáltatást átadni, hogy az a switch méri le szolgáltatás minőségét, amely utána ott is marad és bármikor indíthatók a mérések úgy is, hogy az ne zavarja az ügyfél szolgáltatását, vagy épp annak a minőségét vizsgálja.

Következő videónkból kiderül, hogyan működik a switchekbe implementált mérési eljárás:

 

A Raisecom RAX711 és RAX701-as szériájába fejlesztett mérő funkció megnevezésével már több esetben találkozhattunk a piacon, ez nem mást mint az Y.1564 vagy más néven EtherSam. Ez a mérési eljárás a jóval szélesebb körben ismert RFC2544 továbbfejlesztett változata. A következő előnyökkel bír az Y.1564 az RFC2544 méréssel szemben:

  • Sávszélesség mérésben képes CIR és EIR adatforgalmat generálni (RFC2544 esetén csak adott fix sávszélesség mérését lehetett elvégezni)
  • Csomagvesztés mérése újragondolva. Az RFC2544-es csomagvesztés vizsgálata egyszerű elven alapult, az elküldött csomagok közül mennyi érkezett vissza. Y.1564 esetén a CIR és EIR vizsgálatok miatt ezt jóval precízebben kellett kidolgozni.
  • Késleltetés mérés, RFC2544 esetén egyetlen csomag mérte meg a késleltetést a szolgáltatásban, míg az új mérési technológiában minden egyes csomag méri a késleltetést, így annak változásairól belevéve sokkal pontosabb képet kapunk a szolgáltatásról.
  • Jitter mérés, a fent ismertetett RFC2544-es késleltetés mérés alapján nem volt lehetőség jitter mérésére, ám az Y.1564 esetén már ez az információ is rendelkezésünkre áll.

Az Y.1564-es mérési eljárásban választhatunk konfigurációs (üzembe helyezési) és teljesítmény (már működő szolgáltatás melletti) mérések közül. A generált adatforgalmak lehetnek UDP és TCP alapúak, sőt a csomagméret is változtatható.

Következő epizódok témái:
HIVE#6 – Carrier Ethernet – Redundanciák (G.8031/32)
HIVE#7 – Carrier Ethernet – Provisioning

Raisecom Carrier Ethernet képességű termékei:

Kapcsolódó bejegyzések: