GePON vs. GPON – OLT összehasonlítás

Az egyre nagyobb teret hódító PON technológia legfontosabb eleme a központi berendezés (OLT). A piacon sok gyártó különböző port számú, kivitelű, megbízhatóságú és forrásból származó terméke megtalálható és egyáltalán nem mindegy, hogy egy adott feladathoz melyiket választjuk legyen szó helyi lakópark ellátásáról vagy országos méretű hálózat kiépítéséről. A GEPON vs. GPON összehasonlító sorozatunkat folytatva jelen videónkban a Raisecom portfóliójában megtalálható OLT-ket mutatjuk be. A Raisecom márkanév magyarországi és nemzetközi szinten egyaránt elismert, központi eszközeik teljeskörű megoldás nyújtanak legyen szó GEPON vagy GPON technológiáról. Bemutatónkban a teljesség igénye nélkül elsősorban az eszközök alapvető felépítésével, azonosságokkal és különbségekkel valamint jellemző alkalmazási területeikkel foglalkozunk.

Néhány pont amire érdemes lehet odafigyelni a PON hálózat (és legfőképpen) az OLT kiválasztásánál:

  • Nem muszáj elkötelezni magunkat egyik vagy másik technológiához. Különböző területekre akár különböző technológiát is használhatunk. sőt léteznek xPON sasszék amelyeket akár vegyesen (GePON/GPON/Ethernet) is használhatunk.
  • Helyi támogatás (support): Még a legtökéletesebb eszközöknél is előfordulhatnak kérdések hálózati illesztések esetén, ezért az egyik legfontosabb dolog, hogy tudjunk kitől segítséget kérni a lehető leghamarabb.
  • Ismeretlen forrás: Természetesen a nagy adok-veszek oldalakon számos termék elérhető (ideig-óráig), ám hálózatbővítésnél vagy hiba esetén nem tudunk kihez fordulni, ezért jobb egy olyan helyen beszerezni az eszközöket, ahol biztosítják az utánpótlást és az előző pontban leírt szaktudást.
  • Provisioning: A nagyobb rendszerek kiválasztásának egyik sarkalatos pontja. A web alapú menedzsment egyszerű kezelhetőséget biztosít, a legtöbb esetben azonban ilyen módon egyszerre egy-egy eszközt lehet konfigurálni. Adatbázis kezelés hiánya miatt az is előfordulhat ezek a rendszerek egy áramszünet után (vagy OLT újraindítása esetén), órákon át konfigurálhatják a végberendezéseket. Ezért érdemes inkább  SNMP alapú provisioning-gel, illetve akár ügyfél és számlakezelő CRM rendszerrel összehangolt rendszert használnunk.
  • Végberendezések menedzselése. Központi menedzsment esetén az ONU-k vagy ONT-k konfigurációit az OLT tárolja. Ezért az előző ponthoz hasonlóan érdemes olyan OLT-t választani, amely rendelkezik template kezeléssel, illetve az OLT nem „konfigurálja” (mint a legtöbb webes menedzsmenttel rendelkező OLT), hanem átadja a konfigurációt a végberendezéseknek, ezzel lerövidítve a folyamatot.

Kapcsolódó bejegyzések: