InfiNet Wireless rálátás nélküli (NLOS) mikrohullámú kapcsolat a MÁV-nál

Vezeték nélküli szolgáltatói hálózatokban a pont-pont kapcsolatok legfontosabb mérő eszköze a minél nagyobb átviteli kapacitás minél kisebb befektetett összegért – erről szólt legutóbbi összehasonlító tesztünk is. Vannak azonban különleges esetek, különleges elvárásokkal, ahol a legtöbb rádió berendezés nem tud labdába rúgni. Ilyen esetbe futottunk bele a MÁV Zrt-nél, amikor is egy olyan 17km-es szakaszt kellett áthidalnunk, ahol több mint 4km-en nincsen rálátás. Az InfiNet Wireless berendezéseket egy korábbi – szintén prémium gyártó által szállított – installáció kiváltására kellett bevetni és a végeredmény egészen elképesztően 70 Mbps aggregált sávszélesség lett!


A Debrecen – Hajdúböszörmény összeköttetés célja, hogy három állomáson biztosítsa az IP telefóniához, forgalmi szoftverekhez illetve jegykiadáshoz szükséges adatkapcsolatot, magas rendelkezésre állás mellett. Az eredeti elképzelések szerint csupán 12Mbps sávszélességre lett volna szükség, azonban a Nádor Rendszerház által eredetileg telepített 5Ghz-es rendszer néhány hónapos működés után bizonytalanná vált és nem tudta ellátni a feladatát. A problémát igyekeztek többféleképpen elhárítani, magasabbra szerelték az antennákat, eszközt cseréltek, azonban a környezeti zajnak és a rálátás nélküli összeköttetésnek köszönhetően nem sikerült a linknek ellátnia az eredetileg kitűzött célokat.

Debrecen - Hajdúböszörmény link

Debrecen – Hajdúböszörmény link

Cégünket azzal a kéréssel kereste meg a Nádor Rendszerház és a MÁV Zrt., hogy hagy próbálják ki az InfiNet berendezéseket, hátha sikerül egy jó kapcsolatot létesíteni. A gyakorlat megdöbbentő eredményt hozott, mivel már az első telepítés során több mint 25Mbps aggregált sávszélességet lehetett mérni – zajszinttől függetlenül. Később egy finomhangolás és az új TDMA firmware telepítése után ez az érték elérte a 70Mbps-t is, ami igazán figyelemre méltó eredmény. Ezt követően a MÁV úgy döntött, hogy erre a szakaszra az InfiNet Wireless berendezést választják ezzel megoldva a rálátás nélküli kapcsolat és a környezeti zaj problémáját.


Kapcsolódó bejegyzések: