Optikai hálózati kiegészítők

Optikai hálózatok, vagy akár csak egyszerű összeköttetések megvalósításához az elvárt követelményeknek megfelelő funkcionalitású berendezések mellett szükség lehet további aktív vagy passzív kiegészítő elemekre is. Az egyik legfontosabb ilyen kiegészítő maga az optikai interfész modul. Az optikai technológiák és hálózatok terjedésével az optikai interfészek variációja annyira megnőtt, hogy napjainkban szinte egyik hálózati eszközön sem alkalmaznak fixen beépített optikai portokat. Helyettük a berendezések valamilyen moduláris optikai interfésszel (SFP, SFP+, XFP, stb.) rendelkeznek.

Az optikai interfész modulok mellett a média konverterek népszerűsége is töretlen, ezek a meglevő eszközökkel párosítva gyakran költséghatékonyabb megoldást nyújtanak mint az optikai portokkal rendelkező hálózati berendezések.

Az optikai kapcsolatok igény szerinti fizikai kialakításához egy sor passzív optikai kiegészítő áll rendelkezésre, úgymint patch kábelek vagy pigtail-ek, optikai csatlakozó és toldó elemek, csillapítók, kötődobozok, optikai patch panelek, elosztók és más szerelvények. Kérje kollégáink tanácsát annak eldöntésére, hogy az adott alkalmazáshoz mire lehet szükség.


Optikai kiegészítők

 • Optikai interfész modulok
  Az optikai transceiverek fejlesztésére/gyártására külön iparág fejlődött és ezek szinte minden gyakorlatban használt protokollra, távolságra és alkalmazásra ajánlanak termékeket. Méretüket és formájukat tekintve az interfész modulok igen sokféle változatban készülnek, ezek közös jellemzője a működés közbeni cserélhetőség (hot-plug) illetve a szabványos optikai interfész, azaz pl. egy Gigabit Ethernet multimódusú GBIC modul minden gond nélkül összeköthető egy ugyanilyen interfésszel rendelkező SFP modullal.
  A modulok kiválasztásánál a hálózati paraméterek mellett fontos szempont az interoperabilitás. Míg a hálózati berendezést gyártók egy része bármilyen gyártmányú modullal együtt működik, más gyártók csak saját gyártású (pontosabban az általuk megadott gyártói kóddal rendelkező) modulokat fogadnak, „ismernek fel” a hálózati eszközeikben.
  A Sinus-Networks Kft. a Gigalight Technologies interfész moduljainak magyarországi forgalmazója. A brand gyártókkal kompatibilis (3rd party) termékeket a piacvezető hazai szolgáltatók közül többen minősítették, és alkalmazzák a hálózataikban. A folyamatos szállításnak köszönhetően a modulokat raktárról vagy rövid szállítási határidővel tudjuk biztosítani. A modulokat az igényelt gyártóspecifikus kóddal szállítjuk, illetve akár utólag megváltoztatjuk kódolásokat a felmerült igények szerint.
  A Gigalight mellett a saját márkás LinkEasy moduljaink igen népszerűek az olcsó, de megbízható és hazai terméktámogatással rendelkező optikai modulokat kereső ügyfeleink közt.
 • Média konverterek
  Az optikai összeköttetések térhódítása a hagyományos hálózati alkalmazások mellett kiterjed a biztonságtechnikai hálózatokra és ipari alkalmazásokra is. A megnövekedett igényeknek köszönhetően a média konverterek áraik csökkennek és alkalmazási területük tovább bővül.

  • Hagyományos média konverzió: az optikai portokkal egyáltalán nem, vagy az alkalmazáshoz nem elégséges számú interfésszel rendelkező eszközök optikai csatlakoztatására.
  • A végberendezésektől független transzparens optikai összeköttetések létesítése (book-end). Jellemzően szolgáltatói megoldás, amelynek előnye, hogy a hálózati eszközök cseréje esetén nincs szükség optikai interfészek beszerzésére.
  • Gyári optikai portok kiváltása: a nagy értékű hálózati berendezések interfészei általában drágák, ezért bővítések vásárlása helyett gyakran külső média konverterekkel kerül megvalósításra a meglevő réz vagy optikai portok hálózatra illesztve.

  A Sinus-Networks Kft. forgalmazásában LinkEasy, Raisecom és MRV gyártmányú média konverterek széles skálája található a legegyszerűbb nem menedzselhető Ethernet konvertertől az ipari kivitelű berendezéseken át a moduláris 40Gbps multiprotokoll eszközökig.

 • Szerelt optikai kábelek
  A szerelt optiaki kábelek jellemzően eszközök egymás közötti, rack-szekrényen belüli vagy a berendezések patch panelhez/elosztó dobozhoz való csatlakoztatására szolgálnak. A kábelek színe utal a technológiára, a multimódusú OM1 vagy OM2 kábelek narancs színűek, az újabb 10G átvitelre optimalizált OM3 kábelek türkiz színűek, az OM4 kábelek lila színt kaptak amíg a monomódusú patch kábelek egységesen citromsárgák. A patch kábelek lehetnek szimplex vagy duplex kivitelűek, ez utóbbiak könnyen szétbonthatók szimplex kábelekre. A csatlakozóknál szintén használnak színkódolást. A bézs színű csatlakozók multimódusú kábelekre valók, a kék színűek egyenes csiszolású (PC vagy UPC) monomódusú, a zöld színűek pedig ferde csiszolású (APC) monomódusú csatlakozók.
  A Sinus-Networks szerelt optikai kábelek széles választékát tartja raktáron. A kábeleket évek óta ugyanazon gyártótól szerezzük be, így állandó minőséget tudunk biztosítani hosszú távú beszállításokhoz is. Minden szerelt kábel egyedileg tesztelt és csomagolt, a csomagoláson a csillapítás és reflexiós adatok feltüntetésével. Minden kábel LSZH (Low Smoke Zero Halogen) köpennyel rendelkezik, azaz egy esetleges tűz esetén az adott helyiségben nem termelnek mérgező gázokat, mint a PVC bevonatú kábelek.

Szolgáltatásaink:

Vonatkozó Információk: