Ethernet hálózatok

Napjainkban az Ethernet technológia szinte az élet minden területén megtalálható a háztartásoktól kezdve a vállalati alkalmazásokon és adatközponti felhasználáson át a szolgáltatói hálózatokig.  A különböző felhasználási területeken az eszközökkel szembeni elvárások terén sok átfedés lehet, így a legtöbb terméket sem lehet egyértelműen csak az egyik vagy a másik csoportba sorolni. Szakértőink az alábbi alkalmazásokhoz segítenek a feladatnak megfelelő eszközök és megoldások kiválasztásában.


 • Szolgáltatói Ethernet
  A Carrier Ethernet eszközök a széles körben elterjedt Ethernet technológiát olyan funkciókkal integrálják, amelyek lehetővé teszik a hálózaton kínált szolgáltatások felügyeletét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hálózati berendezéseken megadható, hogy egy adott szolgáltatás (bérelt vonal, VoIP szolgáltatás, Internet csomag, stb.) hol kezdődik és hol végződik, annak állapota folyamatosan monitorozható (SLA monitoring) és probléma esetén beépített eszközök állnak rendelkezésre hibafeltárásra és elhárításra. A szolgáltatás központú megközelítés mellett a Carrier Ethernet eszközöknél nagy szerepe van a szolgáltatói szintű rendelkezésre állás biztosításának is, ezért valamilyen (általában több szintű) 50ms alatti helyreállást lehetővé tevő védelmi funkcióval (dual homing, ring protection, stb.) is rendelkeznek.
  A Carrier Ethernet alapvetően egy Layer 2 szintű technológia, bár az eszközök választéka az egyszerű végberendezéstől a komplex moduláris IP/MPLS termékekig terjed. A Sinus-Networks választékában a Raisecom Technologies (Kína), MRV Communications (USA) és Brocade Communications Systems (USA) gyártók termékeit forgalmazza, amelyek segítségével a szolgáltatók minden igényt kielégítő lakossági, üzleti és mobil backhaul megoldásokat alakíthatnak ki.
 • Vállalati hálózatok
  Vállalati hálózatoknál a hálózati eszközökkel szemben támasztott általános követelmény a megbízható működés, központi menedzselhetőség, valamint könnyű üzemeltetést és gyors hibaelhárítást segítő eszközök. Kiemelkedő szerepe van a hálózati biztonságot szabályzó funkcióknak, amivel a felhasználók,  különböző munkacsoportok és osztályok hozzáférési jogosultságai és egymáshoz való viszonya állítható be. A LAN hálózati eszközöket illetően gyakori a stack-elhető switch-ek használata, amelyek segítségével könnyen bővíthető a hálózati hozzáférést biztosító portok száma, kialakítható eszköz redundancia és egyszerűsíthető a hálózat felügyelete. Szintén jellemző a PoE (Power over Ethernet) berendezések alkalmazása Wi-Fi, VoIP és biztonsági eszközök, kamerák kiszolgálására. Vállalati ügyfeleinknek két beszállítónk széles portfóliójából tudunk megoldásokat ajánlani. Az Edge-Core Networks (Taiwan) smart és menedzselhető L2 és L3 switcheivel az SMB hálózattól a nagyvállalati környezetig komplett költséghatékony hálózatok alakíthatók ki. A Brocade Communications Systems (USA) nagyteljesítményű switchei és routerei a megbízható alapokon felül olyan technológiákat is integrálnak, mint a vállalati szintű automatizált konfiguráció, rendkívüli skálázhatóság, komplex routing funkciók vagy SDN.
 • Adatközponti megoldások
  Az adatközpontot kiszolgáló hálózati infrastruktúra kiemelt jelentőségű, mivel ez biztosítja az adatok folyamatos, fennakadás nélküli áramlását az adatközponton belül és azok elérését a felhasználók számára. Az itt elhelyezett hálózati eszközök közös jellemzője a magas rendelkezésre állás és a folyamatos üzemre való tervezés. Szintén általános tulajdonság a nagy portsűrűség és a nagysebeségű interfészek alkalmazása (10GbE, 40GbE, 100GbE), illetve gyakori a tároló hálózatokat kiszolgáló protokollok támogatása (FCoE, iSCSI). Elvárás az eszközök minél egyszerűbb, lehetőleg automatizált konfigurálhatósága az optimális kapacitás tervezés és portok bővítése érdekében.
  A virtualizációs technikák és felhő alapú alkalmazások rohamos terjedése a hálózati eszközökre is hatással van, mivel ezek kiszolgálásához speciális megoldásokra és funkciókra van szükség. A szoftver irányítású hálózat (Software Defined Networking, SDN) ehhez nyújt támogatást. Ennek lényege, hogy a berendezésben a vezérlés és a csomagtovábbító hardver különválik, ezáltal az eszköz működése a hálózati alkalmazások igényeinek megfelelően dinamikusan alakítható.
  A cégünk által képviselt Brocade Communications Systems (USA) piacvezető gyártó adatközponti megoldások terén. A széles portfólióból érdemes kiemelni a ICX 7750 sorozatú kompakt eszközt, amely mindössze 1U méretben akár 32 db 40GbE vagy 96db 10GbE interfésszel rendelkezik, valamint a VDX sorozatú Ethernet Fabric termékeket, amelyek segítségével egyszerűen alakítható ki virtualizált adatközponti környezet.
 • Core routing
  A core routing kifejezés, olyan forgalomirányító eszközökre, vagy más néven routerekre vonatkozik, amelyeknek feladata a hálózatok közötti nagy sebességű forgalomirányítás. A kihívást ezen a területen a sebesség mellett a nagyméretű routing táblák kezelése, valamint a komplex hálózati topológiák megvalósításához szükséges funkcionalitás jelenti. Közös jellemzőik a skálázhatóság, magas megbízhatóság és hatékony üzemelés.
  Kialakításukat tekintve ezek az eszközök általában moduláris felépítésűek, így az interfészek száma és típusa az alkalmazásnak megfelelően konfigurálható, illetve a későbbiekben az eszközök az igényeknek megfelelően bővíthetők. A hálózatban betöltött kulcsszerepük miatt a folyamatos működés alapkövetelmény. Ennek érdekében a redundáns tápellátás mellett egy ilyen berendezés vezérlő modulja és más kritikus részei is tartalékolási lehetőséggel rendelkeznek.
  Cégünk a Brocade Communications Systems (USA) termékeit forgalmazza, amely az 1U méretű, teljes Internet táblát tartalmazó kompakt routertől a 19 milliárd pps routing kapacitású moduláris multiprotokoll eszközig terjed.
 • Ethernet FTTh
  Bár a pont-multipont PON technológiák (Passive Optical Networking) térhódítása egyre nő az optikai elérési hálózatokban, sokan mégis a dedikált Ethernet (pont-pont) alapú optikai technológiát részesítik előnyben nagyfokú rugalmassága és az eszközök interoperabilitása miatt. Ezt az irányvonalat erősíti az is, hogy az optikai switchek illetve SFP modulok árai az utóbbi években jelentősen csökkentek, a végberendezések terén pedig az egyszerű médiakonvertertől a fejlett home gateway megoldásokig rendkívül széles választék áll rendelkezésre.
  A Sinus-Networks Ethernet FTTH hálózatokhoz a Raisecom Communications (Kína) optikai aggregátorait és lakossági, illetve üzleti optikai végberendezéseit ajánlja. Az aggregátorok széleskörűen programozható, fejlett adatfolyam kezelési lehetőségekkel rendelkező eszközök, míg a végberendezések adat, hang és IPTV szolgáltatások megvalósítására alkalmas, automatikus üzembe helyezést (provisioning) támogató berendezések.